3 yaş çocuk için yanınızda yemek götürmenize gerek yok bence. Her yer nefis köftecilerle dolu. Köfteyi seviyordur diye düşünüyorum. Marketlerde de helal sertifikalı ürünler var. Fakat buradaki gibi 100-200 metrede bir market, büfe yok. Yine de sevdiği birkaç atıştırmalıktan yanınıza alsanız fena olmaz. Mayıs başı ise hava biraz serin olur. Özellikle akşamlar soğuk denebilecek sıcaklıkta. Bosna için 5 gün fazla fazla yeterli. Mostar’a mutlaka gidersiniz fakat konaklamaya gerek yok bana göre, çok küçük bir şehir. Fakat araçla seyahat edecekseniz git-gel uzun bir yol olur ve yorar. O takdirde konaklamalı gidilebilir. Yol üstünde Poçitel’e uğrayabilirsiniz, güzel bir köy.
Saraybosna’da gezilecek ve yemek yenilecek yerlerin neredeyse tamamı Başçarşı’da. Orada bildiğim kadarıyla park yeri sorunu var. Konaklama yerinizi yürüme mesafesinde tercih ederseniz Başçarşı gezileriniz için araç kullanmanıza gerek kalmaz.
Kısa mesafeler için tramvay da kullanabilirsiniz.
Yemeğe gelelim. Saraybosna’da çevapi için Zeljo, börek için Sac, diğer yerel lezzetler için (özellikle Begova çorbasını ve dolmalarını tavsiye ederim) Hadzibajric’i tavsiye ederim. Üçü de Başçarşı’da, birbirlerine çok yakın.
Meşhur kuru et, sucuk, tuzlu kaymak ve diğer şarküteri ürünlerini Gradska tržnica Markale‘den bulabilirsiniz. Burası da Başçarşı’ya yakın.
Şehitliğin karşısında bir fırın var. Kuru etli tek çeşit pizza çıkarırdı önceden. Hala öyle midir, bilmiyorum. İsmi Pekara Kovači kod Mahira. Orayı da tavsiye ederim.
Şehir manzaralı, güzel bir kafe: Kamarija
Osmanlı mimarisinin şirin evleri, mütevazi camilerini bol bol göreceğiniz güzel, oldukça sakin bir gezi olacak. Neredeyse herkesin çatpat Türkçe konuşabilmesi size ilk seyahatinizde konfor sağlayacak diye düşünüyorum. Şimdiden iyi tatiller.🌸
*Blagaj Tekkesini unutmuşum. Orası da görülmeye değer.