Minikkusum2021 Benim kızım da 4 buçuk yaşında. Sözlü savunmayı beraber sohbet ederek sağlayabiliyoruz. Mesela anneni mi babanı mı seviyorsun gibi saçma ikna etme şekilleri oluyor çevrenin, ne derlerse desinler kızım hayır ikisini de seviyorum der. İstemediği bir şey olursa karşısındaki ne derse desin itiraz edebilir.
Sadece çocuklarla iletişiminde ona hakaret etmemesini ve baş edemediği bir durumda bana söylemesini istiyorum. Çünkü başka bir çocuk ona incineceği bir şey söylediğinde hayır öyle değilim, veya kötü kelime kullanma şeklinde uyarsa da onu dinlemeyip devam ettiklerinde ağlıyor.
Bana söylediğinde hem kızıma hem karşısındakine aynı olayı anlattırıyorum tek taraflı olmamak için. Sonra ortada yanlış bir davranış varsa hayır bu davranış doğru değil. Doğru olan nasıl davranmak diye onlara soruyorum. Akıllı çocuklar böyle yapmalı değil mi diyorum, ikisini barıştırıp öyle oyuna devam ettiriyorum.
İtme vurma vs çocuğun şiddetine çok karşıyım ve hassasım. Konuşmaktan anlamıyorsa, vurmaya itmeye devam ediyorsa ailesi de müdahele etmiyorsa görüşmemeyi tercih ediyorum. Aynı ortamda isek çocukları yalnız bırakmıyorum yanlarında duruyorum.