Hayallerhayatolsa Tamam, birlikte adım adım yapalım 🌸
Fotoğrafa baktığımda perdende iki sistem görüyorum:
- Önde kadife (gri) kalın fon perde, korniş değil boru (rustik) sistemine takılmış.
- Arkada tül perde, o ise korniş rayına bağlı.
Sen muhtemelen gri fon perdeyi yıkamak istiyorsun. Onu çıkarmak için şu adımları izle 👇
—
🧩 1. Rustik boruyu çıkarma
Perdeler boru (rustik) üzerine geçmeli halkalarla veya kancalı halka sistemle takılı.
Önce borunun iki ucundaki süs başlıklarını (finial) elinle çevirerek çıkar (genelde vida gibi döner, bazen hafif bastırarak da çıkar).
Başlıkları çıkarınca boru artık yan tarafa doğru kayabilir.
—
🪄 2. Perdeyi borudan çıkarma
Eğer perde direkt boruya geçirilmişse, boruyu braketlerinden (duvara sabit metal tutacaklar) hafifçe yukarı kaldırıp dışa doğru çekerek çıkar.
Sonra perdeyi borudan etekten başlayarak yavaşça çekip çıkar.
Eğer perde halkalarla asılıysa, boruyu yerinde bırakıp sadece halkaları tek tek çıkarabilirsin (kanca sistemiyse kancaları perde bandından ayır).
—
🧺 3. Yıkamadan önce
Kadife veya kadife benzeri perdeleri makinede hassas programda (30°C, düşük devir) ya da kuru temizleme önerilir.
Kancaları, halkaları, kurşun ağırlıkları varsa mutlaka çıkar.
Asarak kurut; ütü yapma, sadece buharla düzleştir.
—
Eğer istersen bana yakın bir fotoğraf daha gönder — borunun perdeye nasıl tutturulduğunu (halkalı mı, geçmeli mi) gösterecek şekilde.
O zaman sana tam olarak neresinden çıkarman gerektiğini nokta atışı gösterebilirim 💡