momofalya
Benimde kedim var ama hiç doğum yapmadı bilmiyorum sizin için yapay zekaya sordum tecrübe gibi olmaz ama faydası olur belki 🫠❤️
İnşAllah doğumu kolay geçer
ChatGPT:
Kediniz doğum yaparken senin sakin, gözlemci ve gerektiğinde destekçi olman çok önemli 🐱💛. İşte adım adım dikkat etmen gerekenler:
- Doğuma Hazırlık
Rahat bir alan hazırla: Sessiz, loş, evin sakin bir köşesinde karton kutu veya sepete temiz havlu/örtü ser.
Yedek havlu bulundur: Yavruyu silmek gerekirse lazım olabilir.
Oda sıcaklığına dikkat et: 24–26 °C civarı yavrular için idealdir.
- Doğum Anında
Müdahale etme, sadece gözle: Çoğu kedi doğumu kendi başına yapar.
Yavruyu açmazsa yardımcı ol: Anne kedinin yavruyu yalayıp zarını açması gerekir. Açmazsa sen temiz bir bezle nazikçe zarını yırtabilirsin.
Göbek bağını anne koparmazsa: Temiz makasla 2–3 cm mesafeden kesebilirsin, ardından iplik veya diş ipi ile bağla (kanamayı durdurmak için).
Sancılar 1 saati geçerse: Yavru çıkmıyorsa ve anne çok zorlanıyorsa veterineri aramalısın.
- Doğumdan Sonra
Anne ile yavruları yalnız bırak: Anne yavrularını yalayıp emzirmeye başlar.
Temizliği sağla: Islak kalan havluları değiştir, ama çok elleme.
Yavru sayısını kontrol et: Plasenta sayısı yavru sayısı ile eşit olmalı (anne plasentayı genelde yer, bu normaldir).
Su ve mama hazır et: Annenin doğumdan sonra proteinli ve enerjisi yüksek mamasına ihtiyacı olur.
👉 Önemli: Eğer anne doğum yapamıyor, aşırı kanama oluyor, yavrular çıkmıyor ya da anne çok halsizleşiyorsa acilen veterinere gitmelisin.