Merhaba hanımlar,
Yıllar önce bir arkadaşımın anlatması ile Enneagram’ı duymuştum. Burada ilk kez açılan bir başlık olacak. Belki aranızda bilenler vardır.
Ben bu işin uzmanı değilim ancak hoşuma gittiği için burada istedim. Sizlerin de ilgisini çekeceğini, üzerine keyifle sohbet edilebileceğini düşünüyorum.
Enneagram, kökeni eski öğretilere dayanan ve günümüzde kişisel gelişimde kullanılan bir kişilik tipolojisi sistemi. Temel olarak 9 farklı kişilik tipi tanımlıyor. Her tipin kendine özgü motivasyonları, güçlü yanları ve zorlukları var.
Kısaca 9 tip:
1. Mükemmeliyetçi – Düzen, doğruluk, disiplin.
2. Yardımsever – İhtiyaç duyulmak, başkalarına destek olmak.
3. Başarı Odaklı – Takdir edilmek, öne çıkmak.
4. Özgün / Duygusal – Derinlik, benzersizlik.
5. Araştırmacı – Bilgi, gözlem, özel alan.
6. Sadık / Sorgulayıcı – Güven arayışı, temkinlilik.
7. Maceracı / Keyifçi – Eğlence, deneyim, sıkılmaktan kaçış.
8. Güçlü / Lider – Kontrol, koruma, güç.
9. Uyumlu / Sakin – Huzur, çatışmadan uzak durma.
Küçük bir fikir vermesi için 9 tane kısa cümle bırakıyorum. Hangisi sizi en çok anlatıyor?
1. Her şey doğru ve düzenli olmalı.
2. İnsanlara yardımcı olmayı severim.
3. Başarı odaklıyımdır.
4. Derin ve özelim.
5. Meraklı ve gözlemciyim.
6. Temkinliyim.
7. Hayat eğlence için var.
8. Güçlü görünmek isterim.
9. Sakinim, huzuru korumak isterim.
Tabii ki bu sadece basit bir fikir verme amaçlı. Daha detaylı öğrenmek isteyenler app’ler (Ennegram - 9 Mizaç benim indirdiğim) ve internet siteleri üzerinden kapsamlı testlere ulaşabilir. Biraz uzun sürüyor ancak keyifli.
Enneagram’da herkesin bir “ana tipi” vardır ama bu tipin yanındaki numaralardan da etkileniriz. Buna kanat (wing) tip denir.
Örneğin:
• Tip 1’sen → ya 1w9 (daha sakin, uyumlu) ya da 1w2 (daha yardımsever, ilişkisel) olabilirsin.
• Tip 7’sen → ya 7w6 (daha güven arayan, temkinli) ya da 7w8 (daha güçlü, baskın) olabilirsin.
Yani aslında çoğumuz “saf bir tip” değiliz; ana tip + kanat tip kombinasyonuyla şekilleniriz.
Enneagram, özellikle kişisel gelişim, liderlik ve organizasyon psikolojisi alanlarında bazı üniversitelerde ders veya sertifika programı olarak veriliyor. Özellikle ABD’de ve Avrupa’nın bazı üniversitelerinde örnekler var:
• Harvard, MIT, Stanford gibi üniversitelerde liderlik, yönetim ve takım dinamikleri derslerinde veya sürekli eğitim programlarında Enneagram uygulamaları anlatılabiliyor.
Kişilik tipini ve kanatları bilmek, kendini daha doğru tanımayı kolaylaştırıyor. Aynı şekilde eşimizi, çocuklarımızı, arkadaşlarımızı tanımamızı; ilişkilerimizi, beklentilerimizi ve davranışlarımızı düzenlemede bize yardımcı oluyor.
Aslında ‘insanın huyu’ dediğimiz şeyleri, ennegramla açıklayabilir ve daha anlaşılabilir hale getirebiliriz.
Yıllar önce bu sistemden haberdar olduğumda eşime bakış açım değişmiş, beni rahatsız eden yönlerinin aslında onun karakterinin bir parçası olduğunu kabullenmiş ve tolere edebilir hale gelmiştim. Bu da ilişkimizi çok daha güzel hale getirmişti.
Siz kendinizi hangi tipe daha yakın buluyorsunuz? 🤔
Bende tüm numaralardan biraz olsa da 1 numarayı iliklerime kadar hissettiğimi söyleyebilirim. Kanat tipim de 9.
Eşlerinize de çözdürüp youtube’da tipleriniz hakkındaki açıklayıcı videoları dinleyebilirsiniz.🌸
(Sorular ve bazı bilgiler chatgpt’den temin edilmiştir.)