yigit27 Önlisans Bankacılık ve Sigortacılık bölümünü bitirdikten sonra sigorta acentesi veya sigorta prodüktörlüğü gibi bir işyeri açmak istiyorsan, belirli şartları yerine getirmen gerekiyor. Bu süreç Türkiye’de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) denetiminde yürütülür.
Aşağıda adım adım nasıl sigorta acentesi açabileceğini özetliyorum:
—
🔑 1. Mezuniyet: Uygun Eğitim Şartı
Bankacılık ve Sigortacılık önlisans bölümü, acente teknik personeli veya acentelik açma açısından geçerli bir bölümdür. Bu eğitim şartını karşılıyorsun.
—
🧾 2. SEGEM Belgesi Alman Gerekir
SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi), sigortacılık alanında faaliyet gösterebilmek için alınması gereken bir yetkinlik sertifikasıdır.
Alman gereken belge: SEGEM Teknik Personel Sertifikası
Başvuru için: segem internet sitesi
Sınav: Online olarak yapılır, çoktan seçmeli sınavdır.
Konular: Temel sigortacılık bilgisi, mevzuatlar, branşlara göre özel bilgiler
✅ Bu belgeyi aldıktan sonra resmen teknik personel veya acente olarak başvuru hakkı kazanırsın.
—
🏢 3. Sigorta Acentesi Açmak için Gerekli Şartlar
Zorunlu Şartlar:
Şart Açıklama
✅ Eğitim Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olman yeterli
✅ SEGEM Belgesi Yukarıda anlatıldığı gibi
✅ Ticaret Siciline Kayıt Şirket kuruluşu yapılmalı (şahıs şirketi veya limited olabilir)
✅ Vergi Levhası Vergi dairesine kayıt
✅ İşyeri Fiziki bir ofis gereklidir (ev adresi genelde kabul edilmez)
✅ Mali Sorumluluk Sigortası Acente faaliyeti için bu sigorta zorunludur
—
🏦 4. Hangi Sigorta Şirketiyle Çalışacaksın?
Sigorta acentesi açmak isteyen biri, bir veya birden fazla sigorta şirketiyle acentelik sözleşmesi yapmak zorundadır.
Yapman gereken:
Anadolu Sigorta, Axa, Allianz, Sompo, Mapfre, Ak Sigorta, HDI gibi firmalara başvurmak
Onlar seni değerlendirir ve uygun bulursa sözleşme yaparlar
Bu sözleşmeden sonra sistemlerine erişim alırsın ve poliçe kesebilir hale gelirsin.
—
📌 Alternatif: Sigorta Prodüktörlüğü (Brokerlik)
Acentelikten farklı olarak, birden çok sigorta şirketi adına bağımsız çalışmak istersen, sigorta brokeri olabilirsin. Bunun şartları daha ağır ve genelde sermaye büyüktür. Yeni başlayanlar için acentelik daha uygundur.
—
✳️ Kısaca Özetle
Adım Açıklama
1️⃣ Bankacılık ve Sigortacılık önlisans mezunu olman yeterli
2️⃣ SEGEM sınavına girip sertifika alman şart
3️⃣ Şirket (şahıs/ltd) kur, ofis aç, mali sigorta yaptır
4️⃣ En az 1 sigorta şirketiyle acentelik sözleşmesi yap
5️⃣ TSB ve TOBB Siciline kayıt işlemlerini tamamla
—
Ben gpt sormuştum da😄