Bu konuda zorlanan ve ya korkan çok fazla anne olduğunu görüyorum. Kendi sürecimden biraz bahsetmek istedim bu nedenle.
Doktorum 180 gün dolmadan başlama dedi ben de 6 aylık olana kadar bekledim.
Tadımları hep sabah ya da öğlen saatinde yaptım, böylece bir reaksiyon olursa erken farketmek için. İlk 2 hafta 3 gün kuralına uydum. Bebeğimin pek bir reaksiyon göstermediğini görünce rahatladım ve kuralı esnettim. Alerji riski olmayan ya da alerji riski düşük olan gıdalarda 3 gün kuralına uymadım. Alerji riski yüksek olanlar da 3 gün kuralına uydum.
1.gün bir tatlı kaşığı kadar kabağı 15 dakika buharda haşladım ve iyice ezdim. Yemesi için zorlamadım, diline değmesi yeterli.
2.gün iki tatlı kaşığı, 3.gün bir yemek kaşığı hazırladım. Bitirmesi için zorlamadım.
4.gün bir tatlı kaşığı patatesi 20 dakika buharda haşladım, çatalla iyice ezdim.
5.gün iki tatlı kaşığı patates ve bir yemek kaşığı kabağı haşlayıp ayrı ayrı verdim.
6.gün bir yemek kaşığı patates ve bir yemek kaşığı kabağı buharda haşlayıp karıştırarak verdim.
Hepsinin içine bir iki damla zeytinyağı ekledim.
Bu şekilde her gıdayı ilk denediğimiz gün tek başına, sonraki günler önceden denediğimiz gıdalarla birlikte ayrı ayrı bazen de karıştırarak verdim.
Hiç bir zaman bitirmesi için zorlamadım. Her yeni denediği gıdada sevsede sevmesede yüzünü buruşturduğu için asla ‘ay sevmedi galiba’ gibi cümleler kurmadım. Hep olumlu ve güler yüzlü konuştum. ‘Çok güzel değil mi? Çok lezzetli değil mi?’ gibi.
Her tadım sonrası su teklif ettim ama içmesi için zorlamadım.
7 aylık olduğunda iki öğüne (kahvaltı+öğle yemeği), 8 aylık olduğunda iki ana bir ara öğüne, 9 aylık olduğunda üç ana bir ara öğüne geçtim.
İlk defa deneyeceği gıdaları hep kahvaltıda ya da öğle yemeğinde vermeye devam ettim.
Pütürlülük oranını zamanla yavaş yavaş arttırdım. 1 haftadır elimle verdiğim şeyleri ısırarak yiyor, iki gündür de bazı şeyleri onun eline veriyorum yine ısırarak yiyor.
Sosyal medyada 6 aylık bebeklerin kendi elleriyle ısıra ısıra yediğini gördüğümde ‘acaba geç mi kaldım’ diye düşünüp stres yaptım. Ama acele etmenin ileride ek gıda reddine sebep olduğunu öğrendim ve bu konularda rahat olan annelerin bebeklerinin daha iyi yediklerini gördüm. O yüzden elimden geldiğince rahat ve sakin olmaya, bebeğimi acele ettirmemeye çalışıyorum.
Hiç bir bebek sonsuza kadar ezilmiş şeyler yemeyecek korkmayın ve endişelenmeyin.
Ek gıda süreci için önerileri olan, mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğü şeyler olan annelerim de tecrübelerini yazarlarsa çok sevinirim. Belki bir iki anneye yardımımız dokunur 🤗
Tüm anneler ve bebekler için keyifli bir ek gıda süreci diliyorum 🤗