tomris5527
Önce takipçi sayınızı artırıp iyi kazanmak istiyorsanız bir sosyal medya reklam ajansı ile anlaşmalısınız. Artık ciddi ve kurumsal markalar kendi kendilerine influencer bulmaz çünkü elimizi sallasak ellisi, hangisi iyi bilemeyiz.. ajans a fikrimizi ve kitlemizi belirten briefler veririz, ajanslarda bize birkaç tane kitlemize uygun fenomen önerirler.
başka bir konuda yazdığımı kopyalıyorum size;
kuzenim 333.000 takipçili bir fenomen (tabiiki isim vermeyeceğim) yakın zamana kadar komşumda 394.000 takipçili bir fenomendi o yüzden konuya biraz hakimim.
Öncelikle “çalışmıyorlar” yorumuna katılmıyorum çünkü ikisi de her gün minimum 5-6 saat mesai harcıyorlar bu işe. Tabiiki bir masa başı iş ile kıyaslanamaz ama elinde telefon “pat” diye çekip paylaşmıyorlar artık.
1- yatırım yaptılar. Ciddi meblağlar ödeyerek kamera ekipmanları ve ışıklar aldılar
2- görsel danışmanlarla çalışıyorlar. Kıyafetlerinden, postlarını paylaşırken kullandıkları yazı fontuna kadar görsel danışmanlardan yardım alıyorlar.
3- ikiside yaklaşık 10 senedir bu piyasada, sonradan meşhur olan tipler değiller
4- sadece instagram postu ile kalamıyorsun artık piyasada. Eskiyorsun ve kıymetin azalıyor. mutlaka farklı hamlelerle desteklemen gerekiyor (kendi ürününü çıkarmak ya da alanında tanınmış bir markaya danışman olmak gibi)
5- “Fiş yok fatura yok” algısı da artık yalan. Özellikle reklam veren firmalar herhangi bir tahsilat makbuzu almadan ödeme çıkamazlar, gider gösteremezler. Eğer bir fenomen reklam alıyorsa tahsilat makbuzu vermek zorunda, aksi halde mahalle bakkalı hariç reklam alamaz.
6- reklam alan fenomenler bir ajans ile iletişimde olurlar. Örneğin diyelim ki ben bir çikolata firmasıyım, reklam ajansı bana fenomenleri getirir ben içlerinden bütçeme uygun olanı seçerim ve ödediğim para ajans ve fenomen arasında bölüşülür.
Amacım fenomen savunuculuğu yapmak değil ama özellikle gerçekten iyi para kazananların arkasında ciddi çalışma disiplini olması gerekiyor.
Ya da kısa yoldan saçma sapan yayınlarla tiktok fenomeni olup 2 gün yuhalanarak kazanıp 3. Gün unutuluyorsunuz.