damlaz Otizm veya başka bir nörolojik rahatsızlık o kadar çok çeşide sahip ki… İki çocukla karşılaştırma yaparsınız; birkaç özelliği farklıdır, ama çoğu özellik benzerdir biri otizmli biri otizmli değildir. Çocuğu otizmli olan anneleri geçtim, doktorların bile anlaması araştırmalara, testlere, tüm kontrollere bağlı oluyor. Ki bunda bile kesin bir tanı konulamıyor. Otizm tanısı almış bir çocuğun bile ileride bu tanısı değişebiliyor, hatta kalkabiliyor. Buradaki amaç, çocuk ihtiyaç sahibiyse ona uygun eğitimi aldırmaktır.
Tahminimce bu konuyu çok kafanıza taktığınız için sürekli araştırmalar yapıyorsunuz; Google’dan veya Instagram kullanıyorsanız oradan bazı kişileri takip ediyorsunuz. Sonra bir annenin açtığı bir sayfada “Benim çocuğumun şu özelliği var, otizmli” dediğini görüyorsunuz. Belki bundan da etkileniyorsunuz, bilemem. Fakat bu tür şeyleri internetten araştırmanızı önermem. Hatta sayfası olan uzmanların yazdıklarına bile çok takılmayın; çünkü onlar da genellikle genel bilgiler paylaşırlar. Asıl önemli olan, çocuğu birebir gözlemlemektir.
Bir de şunu ekleyeyim: İleride çocuk kendi etrafında dönebilir, çamaşır makinesine uzun süre bakabilir ya da tekerleklere ilgisi olabilir, onları tek tek döndürebilir. Bunları normal çocuk da yapabilir. Ama otizmli bir çocuğun yapması arasında ince bir çizgi vardır.
Şüpheleriniz sizi çok rahatsız ediyorsa yapmanız gereken tek şey bir uzmandan yardım almak.
Belki daha fazla uyarılma maruz kalsın çocuk diyebilir belki size tavsiyelerde bulunabilir belki bir daha öğretim kontrole gelin tekrar bakalım diyebilir belki hiçbir şey yok diyebilir yeniden…