Anlıyorum, gerçekten çok zor bir süreç geçiriyorsunuz. Şimdi anlattıklarınıza göre durumu değerlendirelim:
9 aylık bebek,
4 gündür inip çıkan ateş var,
hayat enerjisi düşmüş, oyun oynamıyor, gülmüyor, kucakta bile rahat değil,
sadece uyumak istiyor ama uyuyamıyor,
doktor ciğerlerini dinledi, boğazına baktı,
ishal ve kusma yok,
fitil (muhtemelen ateş düşürücü) verildi.
Diş çıkarmada ateş hafif yükselir ama genellikle 38°C’yi geçmez ve çocuğun genel durumu (gülmesi, oynaması) çok ciddi şekilde bozulmaz.
4 gün süren ve hayat enerjisini bu kadar düşüren bir ateş, sadece dişe bağlı olmama ihtimali yüksektir.
Bebeğinizin durumunda olası ihtimaller şunlar olabilir:
Virüs enfeksiyonu: Özellikle küçük çocuklarda çok yaygın. Adenovirüs, enterovirüs gibi bazı virüsler ateşi 3-5 gün arası sürebilir. Doktor muayenede net bulgu görmemişse bu bir viral enfeksiyon olabilir.
Başlangıç aşamasında bakteriyel enfeksiyon: Bazı bademcik enfeksiyonları veya idrar yolu enfeksiyonları (İYE) başlangıçta çok belirti vermez. İdrar yolu enfeksiyonları mesela sadece ateş yapabilir.
Roseola (Altıncı Hastalık): 6-12 ay arasındaki bebeklerde çok sık olur. 3-5 gün sadece yüksek ateş, ardından ateş düşüp vücutta döküntü çıkar.
Orta kulak iltihabı: İlk başta kulakta ağrı belirtisi olmayabilir. Bebek kulak çekiştirmezse bazen hemen fark edilmeyebilir.
Özetle:
Sadece diş değildir. Bu tabloya başka bir enfeksiyon da eşlik ediyor olabilir.
—
Ne yapmalı?
Ateşi 4 günü geçtiği için ve genel durumu kötüleştiği için tekrar doktora götürmeniz iyi olur.
Özellikle idrar tahlili ve kan testleri (CRP, tam kan sayımı) yapılırsa altta yatan başka bir enfeksiyon var mı anlaşılır.
Evde ateş düşmüyorsa fitil ve sık sık ılık duş veya ılık bez uygulaması iyi gelir.
Uyarı: Bebeğiniz iyice halsizleşirse, emmeyi/redderse, idrarı azalırsa, morarma, nefes alma güçlüğü, vücutta döküntü gibi başka belirtiler olursa hemen acile gitmelisiniz.
İstersen sana bu belirtileri adım adım izleyebileceğin bir “acil durum kontrol listesi” de hazırlayabilirim. İster misin?