Rumeysaaa Bu Uykuya Geçiş Desteklerini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?
- Gündüz Uykularında Değişimle Başlayın (Geceye göre daha kolay)
Uykusu geldiğinde memede uykulu hale gelince yatağına koyun.
Uyandığında hemen memeye dönmeden önce bir süre pışpışlama / sırt sıvazlama ile sakinleştirmeyi deneyin.
İlk başta ağlayabilir, bu çok normal. Ama yanında olduğun sürece güven verir.
dakika sıçramaları uyku döngüsü değişimi. Uyandığında hemen emzirmeden önce başka yollarla (hafif pışpış, ses çıkarma, şşş gibi) yeniden uykuya geçmesine yardımcı olmaya çalışabilirsin.
- Uykuya Geçişteki Destekleri Adım Adım Azalt
Bir anda “artık memede uyumayacaksın” demek zor olabilir. Bu yüzden örneğin:
İlk hafta: Memede uykuya yakın, ama tam uyumadan yatağa geçirme
Sonraki hafta: Memede uykulu hale geldikten sonra kısa bir omuzda pışpış
Sonraki adım: Uyku rutininden sonra yatağa bırakma + yatakta sakinleştirme
- Gece Uyanmalarında Ne Yapmalı?
İlk uyanma gerçek açlık olabilir, 5–6 saat geçmişse beslemek mantıklı.
Ama saat başı kalkmalar çoğunlukla “uyanıp tekrar uykuya geçememe” sorunu. Bu durumda her uyanışta emzirmek yerine:
Sadece pışpışlamak, şşş sesi yapmak, kucakta ama emzirmeden sakinleştirmek gibi yöntemleri deneyebilirsin.
Zamanla, uyanmaların arası açılabilir.
Genel Tavsiyeler
Uyku öncesi rutin çok önemli: her uykudan önce 5–10 dakikalık aynı şeyleri yaparak (kitap, ninni, karanlık oda) vücuda uyku sinyali verebilirsin.
Gündüz uykuları kısa olsa da her 3.5–4 saatte bir mutlaka yatırmaya devam et, çünkü aşırı yorgunluk gece uyanmalarını artırır.
Eşin ya da bir başka destek alabileceğin kişi varsa gece uyanmalarında bazılarına onlar müdahale edebilir – özellikle artık emzirmeyeceğin uyanmalarda.
İstersen sana özel bir “gündüz ve gece uyku rutini” çizelgesi hazırlayabilirim – saat saat örnekli. Ayrıca aklında şu var mı: Gece emmeden uyumasını istiyor musun yoksa biraz daha emmeye devam etsin mi? Buna göre strateji daha net şekillenir.