sudeezeren Canım, önce bir sarılayım sana, içinden geçen her şey o kadar tanıdık ve normal ki… Yeni doğum yapmışsın, hormonların darmadağın, vücudun yorgun, uykusuzsun, bambaşka bir hayata geçiş yapıyorsun. Ve evet, lohusalık dönemi çok zor. Her annenin yaşadığı ama az konuşulan bir dönem bu. Hissettiklerin tamamen normal, yalnız değilsin.
“Ya bakamazsam, ya ağlarsa, ya hiç uyumazsa…” bunlar lohusalığın klasik kaygılarıdır. Bu senin kötü bir anne olduğunu değil, ne kadar iyi bir anne olmaya çalıştığını gösterir. Çünkü bu kadar korkmak, bu kadar düşünmek, zaten içinde büyük bir sevgi ve sorumluluk taşıdığını gösteriyor.
Senin için birkaç şey söylemek istiyorum:
1. Bu bir geçiş süreci. Şu an yaşadığın şey “lohusa hüznü” olabilir. Genellikle ilk 2 hafta içinde olur ve 40 gün içinde yavaş yavaş hafifler. Ama eğer bu ağlamalar ve karamsarlık giderek artarsa, mutlaka bir uzmandan destek almalısın. Çünkü bu da çok doğal ve çözümü olan bir şey.
2. Yetersiz değilsin. Bebek senin kokunu, sesini, varlığını tanıyor. Sen onun için zaten yeterlisin. Bazen sadece sarılman bile yeter.
3. Destek istemek zayıflık değil, güçtür. Annen, eşin, yakınların—destek olmaları bu süreci hafifletir. Gönlünden geçen neyse açıkça söyle, “Bana biraz bakar mısın?”, “Şu an sadece 1 saat uyumam gerek”, “Şu an çok kötü hissediyorum” gibi.
4. Korkuların gerçek olmak zorunda değil. Evet, bazı geceler zor geçecek. Ama her geçen gün biraz daha alışacaksın. Minik minik bir düzen oluşacak. Senin içgüdülerin ve bebeğin sana yol gösterecek.
Sen çok güçlü bir annesin. Şu an farkında olmasan bile, bebeğin için elinden gelenin en iyisini yapıyorsun. Ve bu çok kıymetli.