Balin_annesi benim de troidde nodül var. Usg girdim biyopsi istediler biyopsi yaptırdım sonuç bekliyorum. Tüm sorularınıza cevap verebilirim bikaç doktordan görüş aldım ve netten de çok araştırdım. Çevremde baya bunu yaşayan var onlarla konuştum vs.
Öncelikle nodül olması kötü hastalık demek değil. Usg sonucu ipuçları veriyor iyi mi kötü mü diye sadece olasılık… bu sonuca göre biyopsi istiyorlar veya istemiyorlar. Biyopsi istenmesi illa kötü demek değil emin olmak için istiyorlar. Teşhisi net koymak için. Çeşit çeşit bu troid nodülleri. Bazıları hormonlu. Bazıları hormonsuz. Bu kanda belli oluyor. Tsh,serbest t3,t4 ve anti tpo bakarlar. Bunlarda yükseklik düşüklük varsa hormonlarınızı etkiliyor demektir. İlaç almanız lazım ve bu durum gebeliği etkiliyor. Korkmayın ama ilaçla düzeliyor hamile kalınıyor. (Arkadaşlarım var hamile kalan)
Kan değerlerinizde bişe yoksa hormon üretmiyor demektir ilaç almanıza gerek yok.
Biyopsi sonucu iyi gelirse 6 ayda veya 3 ayda bir takip istiyorlar . Bazı nodüller mesela boyu 3 cm den büyükse , nefes almanı zorlaştırıyorsa, sürekli ağrıyorsa, yutkunmayı zorlaştırıyorsa .. bunlar varsa o nodül iyi huylu bile olsa ameliyat öneriyorlar. Ama bu şikayetler yoksa hayatınızı etkilemiyorsa nodül iyi huylu ise kalsın diyorlar. Kötü huylu çıkarsa öncelikle nodül yayılmış mı bakıyorlar. Lenflere göğüse vs vücudu inceliyorlar. Ona göre tedavi. Modülü ameliyat ile alıyorlar. Üstüne bide atom tedaviler var. Ama yüzde 98 iyileşme oranı olan bi hastalıkmış. Benim yakınen tanıdığım 2 kişi kötü huylu çıktı ameliyat oldular ışın tedavi vs gördüler ve iyileştiler bitti .. şükürler olsun.
Bende biyopsi sonucu bekliyorum dualarınıza talibim :)