defne_omer karabasan çok geç yatarsam saçma sapan vakitlerde yatarsam bana çok olur . Ruhum çıkıyor gibi oluyor. O kadar boğuşuyorum ki ya nefes nefese kalmış oluyorum yada ayaklarım ağrıyor. Geçen bir video da gördüm aslında karabasan diye bir şey yok Uyku felci ya da karabasan olarak adlandırılan durum, kişi REM uykusundayken yaşanır. REM uykusu sırasında kişi uyanırsa beyin uyanık olsa bile vücut kilitli olduğu için hareket edemez ve geçici bir felç hali yaşanır. Yaşanan bu geçici felç haline uyku felci halk arasındaki bilinen şekliyle karabasan adı verilir.
REM uykusu sırasında karabasanın gelmesinin en büyük sebepleri arasında yemek yedikten sonra uyumak, yoğun ve stresli bir hayat, uyku düzeninde bozukluk, depresyon ve sigara-alkol tüketimidir. Bu faktörler sonucunda meydana gelen karabasan durumu kişide korku ve panik duygusu, nefes darlığı, göğüs kafesinde baskı hissi, odada başka birinin bulunduğu düşüncesi gibi belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtiler ve özellikle halüsinasyon duygusu, psikolojik olarak bireyi olumsuz etkiler ve kronikleşirse bir girdabın içine sokabilir.
Senin için araştırdım 🥰