“BEBEĞİME NEYİ, NE ZAMAN VE NE KADAR VERMELİYİM?”
“BLW yöntemini inceledim , ben de uygulamak istiyorum ama bebeğime ne sıklıkla yiyecek vermem gerektiğimi bilmiyorum” diyorsanız aşağıdaki satırlar sizin için yazıldı 😊
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki birazdan ay ay yazacağım öğün sayıları herhangi bir tıbbi kaynakta yer almamakla birlikte ( belki de vardır ve biz bilmiyoruzdur :)) “İlk 1 yıl temel besin anne sütüdür, ek gıda ektir” ilkesi ile ay ay bebeklerin alması gereken anne sütü miktarını göz önünde bulundurarak Blw Türkiye olarak tavsiye ettiğimiz bir geçiş takvimidir.
İLK 6 AY: Sadece anne sütü ( yokluğunda formül süt)
Ama sadece, yani suya bile gerek yok çünkü anne sütü bebeğinizin ihtiyaç duyduğu her şeyi ona sunmaktadır.
6 -7.5 AY ( İLK 45 GÜN) : TADIM GÜNLERİ
Biz bu dönemi bebeklerin ek gıdayı doymak için değil tanımak, tatmak ve varsa alerjik reaksiyonlarını gözlemleme süreci olarak görüyoruz . Bu dönemde her 3 güne bir gıda olacak şekilde toplam 15 gıdayı günde bir kez , tercihen öğlen saatlerinde bebeğiniz ne tok ne açken parmak şeklinde haşlayıp önüne koyuyoruz. Bu gıdaları seçerken önce sebzeleri sonra protein ve kalsiyum kaynaklarını ( peynir, yoğurt, kefir, yumurta) ve en son meyveleri seçmeniz , bebeğinizin farklı tatları denemesi ve ileride yemek seçme ihtimalini azaltması açısından önemlidir. Çünkü bebeklerin çoğu meyveleri severek yerler ve ilk onlarla başlamak hep aynı tadı istemelerine yol açabilir.
Tadım günleri iki şekilde ilerleyebilir;
Tek tek ilerleme: Tadımını yaptırdığınız gıdaları her defasında tek olarak sunmak.
Kümülatif ilerleme : Tadımını yaptırdığınız gıdaya alerjisi yoksa bir sonraki gıdayla birleştirerek verme. (Peynire alerjisi yoksa yumurta tadımında peynirli omlet yapmak gibi )
Biz birincisini tavsiye ediyoruz, çünkü henüz kendi başına yemeyi öğrenme sürecinde olan bebeklere o gıdayı tanımak için 3 gün şans verilmesini hem psikomotor becerilerinin gelişmesi hem sindirim sisteminin farklı gıdalarla zorlanmaması hem de çapraz alerji riskini ortadan kaldırmak için bunu daha güvenli buluyoruz.
(Çapraz alerji : herhangi bir gıdaya alerjik reaksiyon gösteren bebeğin o gıdayla benzer niteliğe sahip başka bir gıdaya da reaksiyon göstermesi )
Tadım günleri bitti ve elinizde artık bebeğinizin tepki verip vermediğini bildiğiniz 15 çeşit yiyecek var . Bu yiyeceklerden bir kahvaltı menüsü hazırlayarak bebeğinizin ilk öğününü hazırlayabilirsiniz.
Örnek kahvaltı menüsü :
Pankek/ gün kurusu / lor peynirli toplar
8.5 AY : 1 ANA ÖĞÜN + 1 ARA ÖĞÜN
15 gün kahvaltı öğünü ile geçtikten sonra günlük ek gıda alımına bir ara öğün ekleyebilirsiniz.
Örnek ara öğün : bir fincan kefir veya yoğurt/ bir porsiyon meyve…
9 AY : 2 ANA ÖĞÜN + 1 ARA ÖĞÜN
Bebeğiniz artık 9 ayı doldurdu ve artık ana öğün sayısını ikiye çıkarabilirsiniz. Akşam yediklerinin uyurken rahatsız etmemesi ve olası alerjik reaksiyonların gün içinde gözlemlenebilmesi için bu öğünleri sabah ve öğlen ana menü, ikindi ara öğün olarak vermenizi tavsiye ederiz .
Örnek öğlen menüsü : köfte / haşlanmış sebze.
(bu menünün makarnası eksik oldu demeyin 😊 bebeklerin midesi zaten küçük olduğu için genelde sevdikleri bir yiyeceği koyduğunuz zaman tek çeşit yer ve doyarlar)
10-12 AY : 2 ANA + 2 ARA ÖĞÜN
Bu aylarda bebekler emeklemeye veya yürümeye başladığı için enerji ihtiyaçları artar, bu nedenle ara öğünü ikiye çıkarabilirsiniz. Sabah kahvaltısından 2 saat sonra ara öğün , ara öğün den iki saat sonra öğlen yemeği ve yine 2-3 saat sonra bir ana öğün ekleyebilirsiniz.
( öğün saatlerini bebeğinize ve ailenizin düzenine göre düzenleyebilirsiniz)
- 12 AY + : 3 ANA ÖĞÜN + 1-2 ARA ÖĞÜN
1 yaşından sonra bebeğiniz artık sizinle tüm öğünlere eşlik edebilir ve patlıcan, mantar , bakla, fıstık gibi 2 yaşından önce tavsiye edilmeyen gıdalar dışında her şeyi yiyebilir.
Yine de henüz 1 yaşında olduğunu ve iç organlarının gelişmeye devam ettiğini göz önünde bulundurarak yeni denediğiniz gıdalarda 3 gün kuralına uymayı ihmal etmeyin .
Tüm bu süreç boyunca bebeğiniz her istediğinde emzirmeye devam edin ve hazırladığınız yiyeceklerden ne kadar yiyeceğinin kararını ona bırakın . Anne veya baba olarak görevimiz onlar için sağlıklı yiyecekler hazırlamaktır, doyurmak ise bizim değil bebeklerin bileceği daha doğrusu BLW ile öğreneceği bir iştir 😊
Formül süt yani mamayla beslenen bebeklerin 1 yaşından sonra mamayı bırakması tavsiye edilir ancak bu geçişin de kademeli olacak şekilde azaltarak olmasına ve bebeğin ani değişiklikler nedeniyle travma yaşamamasına dikkat edin.