Papatya9 3 yaş anneden ayrılma ve kendini bir birey olarak hissetme zamanıdır yani şu an bebisiniz bir çocuk oldu ve kendi hakkında kararlar alıyor bu kararlari da en iyi yapabildiği şekilde hayır olarak yanıtlıyor çünkü evet derse dediğinizi yapmış olacak kendi karar vermiş olmayacak su an bir hakimiyet kurma çabasında, bunun en kolay yolu ucu açık sorular yada yoneltmeler yapmayarak, şunu verir misin yerine şuna ihtiyacım var deyin, ellerimizi yıkayalım yerine ellerini yikarsan oyun oynamaya (yemek yemeye vs.) başlayabiliriz deyin eğer yikamazsa da yikamasini bekleyin 2. Kez yoneltmeyin kızmayın gülmeyin sadece bekleyin sabredin, dışını fircala degil ben dislerimi fircaliyorum sonra da sen fircala uykuya hazırlanacağız deyin artık o kibar kibar yaklaşayim lütfen rica ederim hadi yapalım devri bitti ve emir kipi yöneltme devri başladı tabi ki ses tonunuz kibar olacak davranışlarınız kibar olacak ama net ve keskin olacaksınız siz sinirlendikçe bagirdikca ilginizi cektigi için daha çok bazı hareketleri tekrarlıyor bagiracaginiz durumda sinirleneceginiz durumda yada bir şey tekrar etmeniz gereken durumda yani dediniz yapmadı diyelim bir şeyi o an durun ve ilgilenmeyi bırakın mesela boya yaptı ve elleri kirlendi değil mi ellerini yikaman lazım değil boya yaptın ellerin kirlenmiş sen ellerini temizlerken ben seni burda bekliyorum geldiğinde işte atıyorum bebeklerle oynayacağız deyin ve bekleyin gitmez oynamaya çalışırsa sadece bekleyin inatlasti mı o zaman demek ki oynamak istemiyorsun tamam o halde benim işim var istediğin zaman haber verirsin deyip oradan ayrılın kararlı olduğunuzu kizmayacaginizi bagirmayacaginizi bilene kadar bu emin olana kadar inatlasacak 3-5 güne alışacak ve otoritenin siz olduğunu ve kendi kararlarini başka şekilde de verebileceğini kabullenecek kendi kendine oyun oynaması için de aynı yöntemi uygulayın önce oyunu kurun sonra oyuna dalmaya başlayınca ben çok eğleniyorum ama şimdi gidip yemek yapacağım deyin kibarca ve döndüğümde seninle su etkinliği yapacağız diye de olumlu bir şey yönlendirin yani olumsuz şeyi araya sıkıştırın uzun cümleler kurmadan ilerleyin net olun bunlar geçici süreçler gerçekten bu surecleri yasamazsa kişiliği oluşmaz yaşanması gereken sancılar bunlar ve yaşanıyor bunu kabullenip daha sakin ilerlemeyi deneyin çünkü bağırmak ve kızmak daha çok tetikleyecek