Elifkaraa emdoskopide çölyak çıkmazsa potansiyel çölyak deniyor. Yani şimdi değil hayatının herhangi bir döneminde çölyak olacak. Bu 1 senede oşabilir, 3 de olabilir 10 da olabilir.
Böyle hastalarda takipli ilerleniyor. Bu süreçte gluten tüketmeye devam ediliyor. Eğer doktorun bilgisi olmadan gluteni keserseniz tanı konması engellenmiş oluyor.
Benim kızımda 3,5 yaşında antikorlar pozitifti ama endoskopide bişey çıkmadı. 1 sene takip etti doktor. Normaldr 6 ay demişti ama ben 3 ayda bir kan değerlerine baktırdım. Hem çölyak antikorlarına hem de vitaminlere. Çölyak antikorlar hep yüksekti. Demir de düşmeye başlamıştı 6 ay sonra. 1 sene sonra tekrar endoskopi yapıldı artık bağırsaklarda bozulmaya başlamış, net çölyak tanısı aldı.
Çölyakta dereceler var.
Marsh 0-herhangi bir bozulma yok
Marsh 1- bozulmaya başlamış
Marsh 2- bozulma şiddeti daha fazla
Marsh 3a, 3b,3c
Benim kızım marsh 1 di, o yüzden kızımda çok semptom yoktu. Ama kayınvalidem çölyak, kızımın antikorlar yüksek ve bir senede 0’dan 1 e çıktığı için diyete başladık gidişat belli diye.
Normalde hastalar marsh 3 seviyesinde geliyormuş, artık kusma ishal kilo kaybı deri döküntüsü bs gibi semptomllar çok artınca.
Sizin durumunuzda şu an bişey çıkmasa bile, doktor söylemezse bile siz en azında 6 ayda bir bitaminlere baktırın. Vitamin düşmeye başlarsa emilim azalmış, bağırsaklar bozulmaya başlamış demektir çünkü, duruma görede 1 ya da 2 sene sonra tekrar endoskopi yaptırın.