efeannesiii merhabalar öncelikle sakin olun ve çocuğunuzu iyi tanıdığınıza emin olun . Ben 12 yıldır özel eğitim öğretmeniyim. 2 3 yaşlarında çocuk konuşamıyor diye o kadar saçma sapan tanı alan gördüm ki inanamazsınız. 3 yaş çocuğu kız erkek farketmez bir yetişkin kadar konuşacak diye bir kaide yok ! Çocuğunuzla ilgili öncelikle şunları gözden geçirin mesela her ay artan kelime var mı? Yaşadığı bir olayı anı tek kelime ile bile olsa anlatmaya çalışıyor mu? Kendisinin yaptığı şeyi sorulduğunda ben zamirini kullanıyor mu? İhtiyaçlarını dile getiriyor mu mesela su istemek çiş mama tek kelime bile olabilir,, arkadaş arayışı var mı oyun kurabiliyor mu mesela sizinle en basit saklambaç,, rahatsız olduğu bir durumu dile getirmeye çalışıyor mu mesela terledim gibi.. her çocuk hele ki 2 3 yaş civarı en hassas dönem paket gibi alıp konuşmuyor diye kreşe verilmez bu durumda hatta ben bi eğitimci olarak kreşe tamamen karşıyım buna kim ne derse desin🚫 ve kendinizi sorgulayın bakalım mesela çocuğunuzun bu zamana kadar evin bi köşesinde oyun köşesi oldu mu yeterince oyun oynadınız mı ( buradaki oyun dediğim oyuncakları amaçlı ve işlevsel kullanmak) birlikte oturup bir resim yaptınız mı yeterince dışarda vakit geçirdiniz mi mahalle parkına götürüp arkadaş edinmesine yardımcı oldunuz mu en basiti el uzatıp merhaba demeyi öğrettiniz mi çocuğunuza saygılı davrandınız mı kibar ve nazik davranışlarınız çoğunlukta oldu mu ( bunların hepsi baba içinde geçerli) yani çocuk bunları aile de görmediyse kreş ne yapsın.. çok kafanıza takıyorsanız size tavsiyem iyi bir özel eğitim öğretmenine ya da çocuk gelişim uzmanına bir süreliğine takipte kalmanız.. doktor ya da dil terapisti çocuğu alır 10 dk ya bakar ya bakmaz ,, dil gelişimi biraz süreç isteyen bir iş çocuğu tanımak lazım