mum23 merhaba , öncelikle belirtmek isterim ki biz 18aylıkken farkettiğimiz için bizim oyunlarımız kendi ayımıza göre olabilir . Ama doktorumuz öncelikle kesinlikle yalnız oynatmamamızı istedi. Uyuduğu ve yemek zamanları dışında sürekli beraber olacakmışız amaç kendi hayal dünyasına dalmasına izin vermemek. Tabii sürekli oyun oynayamayız ama ev işleri yaparken de birlikte etkileşim kurarak ilerlememizi istedi. Oyunlar için ; göz teması kuracağımız oyunlar oynuyoruz en önemli şey bu, oyun saçma bile olsa göz teması kurup tepki verdirtmek güldürtmek önemli. Mesela ben çok kitap verirdim ama kitapla göz teması kurulamıyor onun yerine kukla aldık hocamızın tavsiyesi ile kuklayı göz hizamda tutup onla hikayeler anlatıyorum. Taklit çok önemliymiş, sürekli peluş oyuncaklarımıza yemekler yediriyoruz peluslarla evcilik tarzı oynatıyoruz. Mesela oğlum boyama çok sever. Yüzüme saydam plastik tabak tutuyorum onu boyamaya çalışıyor böylece boyayayım derken göz kontağı sağlıyoruz. Yani kendinizi kasmayın saçma da olsa saniyelik de olsa sürekli göz kontağı kurmaya çalışın , emin olun böyle yaparsanız zamanla artacak göz temasları.bir de hem göz teması kurma hem konuşmayı teşvik için ; oynarken bir oyuncağı ağız hizamda tutup ya adını diyorum(mesela Lego gibi) ya da ‘al’ diyorum . Böylece bana saniyelik de olsa bakmasını sağlayıp ağız hareketlerimi de görerek konuşmasını da destekliyorum bunu da doktorumuz önermişti. Ne istese elime alıp bu şekilde ilerlettim. Tabii sesli , görüntülü sürekli tekrarlayıcı(al-tak tarzı) oyuncakları kaldırdım.Kaba motor için de biz büyük olduğumuz için , topla ona vurma hareket etmesini sağlama , pilates topuyla oyunlar fln oynuyoruz ama sizin ayınız küçük ne önerirler bilemiyorum açıkçası. Ama içinizi ferah turun ve çocuğunuza odaklanın üstüne düşünce hersey düzeliyor. Riskli grup çocuklar için bize denen sürekli göz kontağı ve ilgi , abartarak yüksek sesle gün boyu hiç susmadan onla konuşma ve taklit oyunları ( evcilik gibi, sar makarayı tarzı el oyunları , alkış..)üç beş ay zor geçiyor (bize de hala zor) ama insan etkilerini gördükçe öyle motive oluyor ki inanın değiyor🌸🌺🙏🏻bir de yaşıtları varsa onlarla oyun oynaması ya da park da önemli dendi bize