Geçen sene bu zamanlar bu konu için gece gündüz ağlayan biri olarak yazmak istedim. Benim 25 yaşında ikili testimde hiç sıkıntı yokken detaylı ultrasonda kalbinde parlaklık ve böbreklerinde genişleme görülmesi sonucu down olabilir dedi doktorum. Çok düşük bir ihtimal çocuğun %99 sağlıklı ama amniyosentez yada fetal DNA denen bi işlem var yaptırabilirsin dedi. Amniyosentezde çok küçük bir düsük ihtimali olduğu için ben bu fetal DNA denen işlemi yaptırdım. Benim kolumdan alınan bir tüp kan İsviçre’ye gönderildi ve orda bebeğin DNAsına bakıldı, 2500 TL civarı bi ücreti vardı. Şükür oğlum sağlıkla doğdu. Sizin durumda da ikili testi kesin sonuç vermiyor maalesef. Burun kemiği kısalığı down sendromunun önemli bir belirtisi maalesef ve ablanızın 40 yaşında olması da riski artırıyor. Çevremizde duyduğumuz ona da down dediler sağlıklı doğdu hikayeleri bu şüpheyi doktorun söylemesi ama annelerin amniyosentez yaptırmaması sonucu ortaya cıkanlar. Amniyosentez kesin sonuç veriyor. Onda ki riski göze almak istemiyorsa fetal DNA yaptırabilir. Ama down olsa da bebeğinden vazgeçmeyecekse ikisine de gerek yok bence. İnşallah bebisin burnu genetiktir ailede ki küçük burunlu birine cekmistir. Yaşadım biliyorum cok zor bir süreç Allah yardımcısı olsun 🙏