Renas09
Boşama kelimesinin, kadının kendisine izafe edilmesi şarttır. Meselâ bir kişi karısına, “Ben senden boşum” derse, bu sözü ile karısını boşamaya niyet etmiş olsa bile boşanma meydana gelmiş olmaz. Bu şart Hanefî mezhebine göredir. Şafiî mezhebine göre ise, bu sözü söyleyen kişinin karısı boşanmış olur.
Boşamada kullanılan kelimeler sarih veya kinayelidir. Sarih kelimeler söylenerek yapılan boşamalarda, boşamanın geçerli olması için, boşama sözünü sarfeden kişinin boşama niyetini taşıması şart değildir. Ama kinayeli sözler sarfederek karısını boşayan kişinin boşamasının geçerli olması için, boşama niyeti taşıması şarttır. Böyle bir niyet taşımaktaysa karısı boşanır. Aksi halde boşanmış olmaz. Kinayeli sözlere örnek olarak kişinin karısına, “Baban gile git”, “Artık sen serbestsin”, “Artık sen bana haramsın” gibi sözler gösterilebilir.
Dinimize göre evli bir kadın, kocasına üç nikâh bağıyla bağlıdır. Her bir boşamada bu bağlardan biri çözülür. Bu bağların biri veya ikisi çözüldüğünde, kadın iddet beklemekteyse eşler dilerlerse yeni bir nikâh akdetmeden evliliklerini devam ettirebilirler. İddet sona erdikten sonra ise, dilerlerse usulüne uygun yeni bir nikâh akdederek evliliklerini devam ettirebilirler. Ama bu bağların üçü de ortadan kalkınca, evlilikleri kesin olarak sona erer ve artık bir daha evlenemezler. Bu eşlerin yeniden evlenebilmek için anlaşmalı hülle yoluna başvurmaları ise dinimizin asla tasvip etmediği bir yöntemdir.
Bir defada birden fazla sayıda talâkla boşama yapılmamalıdır.
, yani boşama üç ayrı defada değil de bir defada üç talâk sözünü sarfederek boşamak geçerli olmamakla birlikte sünnete aykırıdır.
Baya bir araştırdım şafi mezhebinde boşanmayı. Biz Hanefiler gibi 3 ayrı talak gerekli 3 farklı zaman da yani kocanızın sizi boşaması için 3 ayrı zaman da 3 kere talak verecek size. Öyle boşamak kolay değil. İlk talağını vermiş geriye 2 talak kaldı. Ama nikahınızda bir sıkıntı yok. Bir çok kaynakta bu şekilde anlatılıyor. Şafii mezhebi içinde.