milav Benim oğlum 2 yaşında. Gözü 3 aylıkken kaymaya başladı ve düzelmedi. Önce hafif şekilde kaydı. Sonra belirgin hızlandı göz kayması. Öyle ki gözü duzelmiyordu kaydiginda. O zamanlar yaz mevsimiydi. Tatildeydim ve belli goturdugum düzenli olan bir doktorumuz yoktu. Kime sorsam 1 yaşına kadar bebeklerin gözü kayar sonra oturur dert etme dediler. Fakat ana yüreği işte. Bende aynı sizin gibi endişelendim ve tedirgin oldum. Çocuk doktorumuza 5 aylikken takibe başladık. Gözü ile ilgili aynı sizin yaşadığınız gibi hiçbir şey söylemedi. Halbuki çocuk doktoru yani. Çocuğun her şeyine bakan, bakması gereken kişidir. Gerekli yönlendirmeleri yapması şarttı. Fakat rutin değerlendirme yaptı. Boyu, kilosu vs. Ben söyledim hocam gözü kayıyor diye. Her bebekte olur normal dedi. Benim içim rahat etmedi. Aynı hastanenin göz doktoruna direk kayıt yaptirip gösterdim çocuğumu. O günü hatırlamak dahi istemiyorum. Sabah 10 da kayıt yaptırdım düşünün. Aksam 5 te zorla çıktık hastaneden. Gözüne bir sürü damla damlatildi. 2 göz doktoru gidip gelip muayene etti. Işık tutuyorlar. Makina ile bakmaya çalışıyorlar. Bebeğimin yeni hareketlenmis. Halı ile durmuyor, ağlıyor, damlalar canını yakıyor. Gözlerini kapatıyor. Doktordan fırça yedik birde çocuğu tutamiyoruz diye. Gelgelelim sağ göz 7.5 numara miyop dediler. Emin olmak içinde damla damlattiklarini söylediler. Tabi kesinleşti. Normalde bebeklerde bu kadar yüksek numara ayrıca miyop görülmez dedi göz doktorları. Katarak, hipermetrop görürüz ama miyop nadir rastladığımız durum dedi. Ben delirdim resmen nasıl olabilir böyle bişey dedim. Çünkü doktor bize direk bu çocuğun sağ gözü nerdeyse hiç görmüyor bilginiz olsun. Belli ki doğuştan olan bir şey. Kolay kolay da düzelmez. Alışın buna dedi. Bayilacaktim nerdeyse. O kadar üzüldüm ki. Sonra araştırılması lazım dedi doktor. Bazı Mr lar cekilmeli, genetik testler bakılmalı dedi. Açık açık dedi ki bazı beyin tümörleri gözde şaşılık ve bu kadar yüksek göz numarasi yapabiliyor dedi. Çocuk doktorumuza gittik. Bizi o sakinleştirdi. Gelişimi yerinde çocuk sonuçta. Abartmışlar dedi. Başka göz doktoruna gösterin dedi. Başka doktora gittik ve aynı acilari yine çekti zavallı evladım. Göz numarasının yüksekliği kesinleşti. Gözlük yazdi doktor ki daha 6 aylık bile değildi. Sonra 2.goz doktorumuz arastirilsin iyi olur dedi ve bizi çocuk nöroloji bölümüne yönlendirdi. Hem refleks kontrolü, hem gelişim takibi, hemde ne olur ne olmaz Mr kontrolleri için. Gittik oraya da direk. Beyin ve göz Mr için 15 gün sonraya randevu verdiler. Deli gibi birde onu bekledik. Gün geldi sabah anestezi vermeleri için bir tomar kan aldılar. Damarını bulamadılar. Bas bas bagirttilar evladımi. Mr çekilecek işte. Anestezi verilirken kucagimdaydi. Ağlıyordu ve sarılıyordu bana. Anestezi verdiler direk gitti kollarımda. O kadar ağladım ki. Sesim kısıldı artık. Etraftakiler eşimi ayrı beni ayrı teselli ediyor. Gelgelelim sonuclar 10 güne çıktı ve ben ruhumu teslim ettim resmen. Çok sukur beyinde ya da gözde herhangi bir tümöre rastlanmadı ama bu süreçte biz 10 yıl yaşlandık. Derken gözlüğe rağmen sağ gözündeki şaşılık asiri derece de ve çok hızlı ilerledi. 1.5 yaşındaydı işte göz doktoru şaşılık ameliyati edelim dedi sonra vazgeçti 2 yaşı bekleyelim dedi. 2 yaşına geldi. Ameliyat randevusu için götürdüm. Bu sefer ameliyat edersem tekrar kayar çünkü göz numarasi çok yüksek dedi. Ben böyle soylemediniz ama bana ben aylardır bunun stresini yaşıyorum dedim. Soylemisimdir sen hatirlamiyorsun dedi🤦 Bu konuda güvenilir doktor bulmakta sıkıntı. Belki 10 doktor gezdik. Hepsi birbirinden mal. Asla bir önceki söylediklerini hatırlamıyor hiçbiri. Böyle bir vaka hiç görmedim diyen cahillerle de karşılaşmalarımiz çabası. Hala doktor arıyorum adam akıllı. Tek söyledikleri gözlük takacak. Gün boyu 1 ya da 2 saat sol gözü bandaj ile kapatılacak. Sağ gözünün görmesi için ağırlık verilecek. 2 yaşındaki laf anlamayan hiperaktif ve ataklarla dolu bir erkek cocugunun gözünü nasıl kapatabilirim mesela? O kadar sacma konuşuyorlar ki. Çocuğun bir gözü görmüyor zaten. Karanlıkta yani. Gören gözünü kapatınca direk karanlıkta kaldığı için aşırı agresiz ve huysuz oluyor. Eli direk gözünde. Asla müsade etmiyor gözünü kapamama. Kendini tamamen bilip anlayana kadar bu işlemi yapamadığımi soyluyorum doktorlara. Böyle yaparsan göz daha kötüye gider diyorlar ama şunu anlamiyorlar. Gözünü kapatsam bile sorunlu gözü ile görmek icin kendini zorlamıyor. O göz ile karanlıkta ve sürekli ağlıyor durmuyor. Hiçbir doktora bunu kabullendiremedim ben. Hepsi beni suçlayıp duruyor. Sanki ben ilgisiz ve onemsemeuen bir anneymisim gibi. Paramizla rezil oluyoruz kısacası. Bu kadar uzun anlatmamin nedeni gözünü korkutmak asla değil. Bunlar kimsenin onemsemedigi şaşılık muhabbetinde bizim başımıza gelenler. Ben pek sevgili çok bilmiş etrafım ve çocuk doktorumuzu dinlemiş olsaydım Allah bilir cocugumun gozunun akıbeti ne olacaktı? Sana tavsiyem yapabiliyorsan iyi bir göz doktoru bul ve hemen görür kontrole. Bu şaşılık muhabbetlerini sakin yabana atıp basite indirgeme. Tabi her gözü kayan bebekte bizim yaşadıklarımız gibi sorunlar çıkacak diye bir kural yok. Ben sana tamamen yaşadıklarımızı anlattım ki bilinclen diye. Ben saglikciyim ve mesleğinden dolayı kimseye kulak asmadan direk kafama göre bebeğim kucukken götürdüm doktora. Kimsenin yönlendirmesine izin vermedim yani. Söz konusu evlat olunca akan sular durur. İçimde korku kalacağına götürürüm doktora emin olurum dedim ve iyi ki erken goturmusum. Son zamanlarda çok duyuyorum bebeklerde çocuklarda göz problemleri. Umarım sizde bişey çıkmaz da senin de için rahat eder. Benim sınavım şahsen ağır oldu ama Allah’ın her gününe bin şükür diyorum. İnsan başına ne gelirse gelsin vardır bir hayır ya daha kötüsü olsaydı demeye de alışıyor. Şimdiden geçmiş olsun diyorum sana güzel anne🍁🍂🌿💐