Pembebeyzmavi Peki yanında hiç konuşuldu mu kız-erkek çocuk, buna dair bir söyleme muhabbete şahit oldu mu? Atıyorum babası “erkek çocuk istiyorum” ya da babanne “erkek olsun vs” gibi söylemlerde bulundu mu?
Toplumumuzda hepimiz biliyoruz ki böyle şeyler konuşulabiliyor ne kadar sağlıklısına talip olsak da. Bunu duyan küçükler de malesef konuyu yanlış değerlendirip “erkek” olmanın daha iyi, güçlü, sevimli olduğu sanrısına kapılıp böyle bir rolmodel edinebiliyorlar -geçici bir süre için.
Mesela erkek kuzenleri ile vakit geçiriyor, hiç bu kuzenler için aileden herangi biri “o erkek yapsın, alsın, erkek ya enerjisini atsın..” gibi cinsiyet vurgusu ile ona pozitif ayrımcılık yaptı mı.. çocuklar bizim hiç dikkat etmediğimiz davranışları sünger gibi çekebilir..
Bunlar hiç olmayadabilir.. kızınızın bu davranışına direkt “cinsiyet eğilimi “ demek zaten hiç doğru değil. Kız çocuk bu aralar kardeşi olduğu için belki dikkat çekmek için -sizin de bu konunun üstüne düştüğünüzü fark ettiğinden, bu tarz “farklı” davranışlar sergiliyor olabilir.
Belki de hiçbir anlamı yok çünkü araba oynamak istedi diye, saçını erkek gibi kestirmek istedi diye hemen “erkek olmak istedi” şeklinde yorumlayamayız. Kendisi henüz erkek/kız ne demek biyolojik olarak bilmiyor bile.:)
Gündelik davranışları, konuşmaları gözden geçirip ona hiçbir şeyi dayatmadan belli sınırlarda serbest bırakın, endişe duyacak bir durum olduğunu hiç sanmıyorum