Kızım üç yaşında konuştu ve çok çabuk cümleler flan kurar hale gelmiş olarak konuştu, o geçiş sürecini yaşamadı.
Konuşma terapisti ile konuşmuştum, demişti ki çocuğun konuşmasını bekliyo olusunuzu yansitmaniz onda stres yaratır. Kendisinden beklenen birşeyi yapamama cekincesi onu denemekten ve yapamadığını görüp buna üzüntü gibi tepkiler vermenizden cekinip geri tutabilir.
Böyle bir durumda, düzgün yapabileceğine emin olduğunda yapmaya başlar. O geçiş sürecini, becerememeyi göstermez.
Mesela biseyi gösterip anlamsız sesler mi çıkarıyor?
‘bunu ki demek istiyorsun’ falan diye konuşmaya dair bir cümle kurmayın. Gösterdiği şeyin adını cümle içinde kullanin. Mesela şişe kapağını gösterip biseyler diyo gibi sesler çıkarıyorsa ’sisenin kapağını istiyorsun evet, kapak. Kapağı sana veremem, çünkü kapağı ağzına sokabilirsin ve boğazına kaçabilir, kapak biraz tehlikeli birşey. Kapak yerine başka birşey verelim sana. Hmm bakalım kapaktan daha zararsız ne var.? Sanırım bu kaşıkla oynayabilirsin, kapak gibi minicik değil. Bak kapakla kaşığa yan yana, gördün mü kapak küçük kaşık büyük. Hadi kapağı kaldıralım, kaşığı al: gibi. O şeyi mümkün olan en maksimum sayıda konuşmamızda geçirin iyice ismi yer etsin kafasında ama asla onun adını diyo olmanizla alakalı bir cümle kurmayın.
Bazen bazı kelimeleri yanlış söyleyin. Sizin de yanlış konusabildiginizi görsün ve cesaret edebilsin denemeye. Şey gibi, ‘bebegim, Annecim, şuradaki eyincegini bana verir misin?’ Gül’ün sonra çok komik gibi. ‘ahahhaa, ayyy yaaa hahaha, eyincek dedim yanlışlıkla oyuncağa ahahhaa. Onun adı oyuncak, ben ne dedim, eyincek sbdjsiaj, ay bazen yanlış söylüyorum goruyosun dimi ahahha. Oyuncağa eyincek dedim, ay çok eğlendik ahaha’ gibi
İnsanalra tercüme etmeyin onu.
İletişimini kolaylaştırmayın.
Bı kelimeyi yanlış söylediğinde gözüne sokarak düzeltmeyi, dediğim şekilde caktirmadan çok kez doğrusunu kullanın ama onun onu demiş oluşuna hiç deginmeyin.
Birileri ne demek istediğini anlamadığında ‘sunu diyo’ diye yanında söylemeyin.
İletişim kurmanın yolunu bulsun. Denemekten korkmasın.
Çok önemli biseyse, o kişiye çocuğun arkası donukken duymayacagi şekilde ne demek istemiş olduğunu söyleyin, sizin söylediğinizi anlamasin