O kadar çok post açtım ki beni bilenler vardır. Yine bilmeyenler için kısa özet geçmek istiyorum. Oğlumu 15 aylıkken komşumun benim çocuğum o aylarda cümle kuruyordu demesiyle doktora ve özel eğitim merkezine götürdüm. Doktor sorunun oğlumda değil bende olduğunu aşırı ekran maruziyeti olduğunu ve ilgilenilmediği için yaşıtlarından geri olduğunu söyledi. Sonra özel eğitim kurumuna götürdüm bana otizm büyük ihtimalle yok dendi. Kendim ilgilensem durum düzelir mi dediğimde yani olabilir belli olmaz tarzı cümleler kurdu. Anne olarak özel eğitime başlamadan kendim ilgilenmeye karar verdim . İlerleme durumuna göre hareket edecektim.
Ay
İşaret etmiyor
İşaret ettiğimiz yere nadir bakıyor
Sürekli çizgi film izlemek isteyen özellikle niloya aşığı bir çocuk
Nesne bilgisi hiç yok
Komut alma yok
Parmak ucu yürüme , kanat çırpma , nesne döndürme , kendi etrafında dönme gibi hareketleri yoktu
Sadece araba tekerleği döndürüyor onuda 2 dk araba sürüyor 15-20 Sn çeviri bırakır
Ayda
İsme tepki var
Göz teması var
Bir çok nesneyi bilir
Komut alma inanılmaz arttı ( ayakkabını giy, yastığı getir, topu getir , bunu babana ver gibi daha bir çok şeyi yapıyor biliyor diğer odalardan dahi istediklerimi getiriyor)
Kelime hala yok ( ama doktorum en geç bu gelir 3-5 ayı bile bulabilir dedi )
İşaret parmağı aktif kullanıyor ( istek ve ilgiler için)
Ayrıca sosyal çocuk parkta çocukları takip eder onlar kayar oğlum kayar, kuma çimene girerler oğlum hemen peşlerinden gider gibi.
Neyse bugün 1.5 ay sonra özel eğitim kurumu beni aradı . Neden gelmediniz eğitime başlamadınız dedi. Bende gelişmelerimizi anlattım gerek duymadığımı evde kendim ilgilendiğimi söyledim. O gün bana otizm değil diyen eğitim kurumu ya otizmse dedi. Bende öyle olsa 1 ayda bu kadar gelişim göstermez dedim. Ayrıca sizde söylemiştiniz durumu çok kötü değil zamanla akranlarını çok rahat yakalar sosyal bir çocuk gülümsemesi falan demiştiniz dedim. Bana yine aynı soruyu yöneltti ya otizmse ? Cevap daha vermedi . Para için mi bunu yaptı anlamadım . Sinirlerim zaten bozuk , psikolojim bozuk birde böyle geri dönüş aldım. Sırf para için bunu yaparlar mı bilmiyorum ….