Hilala1 Hilala1 2020 yılında smear sonucum ascus çıkmıştı, 3 ay sonra tekrar smear verip yine ascus sonucu ile karşılaşmıştık, üzerine kolposkopi yaptırmıstım sonucum da CIN1 çıkmıştı. Doktor 6 ayda bir smear demişti ama üzerine hamile kalınca hepsi aksadı. 2023 yılında sezeryan doğum yaptım, doğumdan 6 ay sonra smear verdim yine ascus ve HSIL çıktı, doktorum özelde fiyatlar yüksek olduğu için devlette hpv testi yaptırmamı istedi. Aile hekimliğinde test yaptırdım sonuç pozitif çıktı ama hpv tipi bölümünde sadece “diğer” yazıyordu, oradaki arkadaş da riski tür olmadığı için diğer yazıyor dedi. Sonucu kadın dogumcuma gönderdim, akabinde yanına gittim. Bana 2 seçenek sundu, tekrar kolposkopi yapıp tipini öğrenebiliriz ya da direk leep işlemi yaparak rahim ağzını temizleyebiliriz dedi. Normalde CIN1 kendiliğinden geriler ama bende gerilememişki yıllar sonra hala aynı sonucu aldım:) ben de o yüzden beni kolposkopi ile uğraştırma direk leep yapalım dedim. Önümüzdeki hafta işlemi uygulayacak, rahim ağzının 3de 1ini alarak oradaki lezyonlu dokuyu temizleyecek ve akabinde yine 6 ayda bir smear vereceğim. Daha sonra hpv testim negatif çıkarsa yılda 1 smear ile devam edeceğim. Sonuç olarak siz de ihmal etmeyin, tedavi süreciniz ne kadar erken başlarsa o kadar iyi 😊