civcivoz
Merhaba, 3 yaşında sanırım çocuğunuz, 3 yaş ve 5 yaş farklıdır. Gözetimsiz müdahalesiz zaten tek bırakmamalısınız. Tuna 5,5 yaşında yeri geldiğinde hakkını aramayı yeri geldiğinde susmayı nezaketi ve hoşgörüyü görerek öğrendi. Nasıl anlatabilirim bilmiyorum, aslında doğru yapıyorsunuz ama biraz da sizi izleyerek gözlemleyerek büyümesine izin vermelisiniz. Tunadan yola çıkarak biraz bahsedeyim başka türlü mümkün değil gibi umarım anlatabilirim.
Parkta sıra beklemesini kimsenin sırasını alamayacağını bilir ama bununla birlikte kimseyi de bekletmemesi gerektiğini bilir. Bunu bildiği için kimse de onu bekletemez, uyarır mutlaka. Doğru iletişim şekliyle bu mantık 4-5 yaş civarı oturuyor.
Birine vurmamayı vurmanın güçsüz ve aklıyla hareket etmeyen kişilerin işi olduğunu bilir, bu yüzden o da kimsenin ona zarar vermesine izin vermez. Bu da yine 4-5 yaş civarı oturan bir şey oldu Tuna için.
Birini yanlışla ittirdiğinde düşürdüğünde nezaketle özür dileyerek kaldırır çünkü ona bunu öğrettim ve biri onu düşürdüğünde ittirdiğinde ondan özür dilemesini ister. Bu da yine o yaşlarda oturdu.
Kötü sözlere gelirsek bu konuda hep fırsat eğitimi uyguluyorum. Biri onun yanında kötü bir söz kullandığında '‘Bu kötü bir kelime kötü kelimeleri nasıl konuşması gerektiğini bilmeyen kişiler kullanır, sen nasıl konuşman gerektiğini biliyor musun? O zaman senin ihtiyacın yok’' şeklinde anlatırım.
Gibi biraz örneklendirmeye çalıştım.
Yani bunlar 3 yaşında bir çocuğun kavrayabileceği şeyler değil elbette daha temel daha basit ve bugünden yarına aynı şekilde anlatmalısınız. 3-5 yaş arası öğrenebileceği kıymetli değerler bunlar, çocuğunuza uygun bir iletişim şekliyle eminim ki başarabileceksiniz.
Ve size naçizane tavsiyem lütfen başka çocuklarla onların ailelerinden izin istemeden konuşmayın. O zaman çocuğunuz bunun normal bir davranış olduğunu düşünür. Aileyi uyarması için yönlendirmeli ya da konuşmak için izin istemelisiniz. Genelde Tuna ile izinsiz konuşmaya yanlışını uyarmaya çok çalışan oldu, parklarda ne tartışmalar yaşadım bunlarla ilgili anlatsam mini bir kitap olur :))
Doğruyu yapmak her zaman zordur. Pes edip kolay yolu seçmeyin lütfen sadece basit ve içgüdüsel yönlendirmeler yapmaya çalışın.