Fikkkooo tabi 🥰biraz uzun olabilir.kizim doğduğundan beri sık grip oluyordu.alerji çok oluyordu.rutin kontrollerimizde bazen crp değeri yuksek cikiyordu.ve ast alt değerleri yüksek cikiyordu.dalak karaciğer büyümesi de yaşadık.daha fmf oldugunu bilmiyoruz tabi.baska ilaç tedavileri gördü.5 yasindayken bir sene içinde 3 defa alerji atağı geçirdi ama bütün vucudu kıpkırmızı oluyordu.doktor iğne vurarak kontrol altına alıyordu.sonraki sene ast alt degerlerj yine yuksek ve idrarında kan bulundu.yanlis hatırlamıyorsam 35-40 eritrosit falan.cocuk doktorumuz sizi çocuk ramatoloji görmeli dedi.aklima kötü hastaliklar geldi.bursaya profosore gittik.gen testi yapildj.sonuc E148Q VARYANTLİ FMF.bunu ogrendigimjzde 6 yaşındaydı.hemen kolsisin başladık.cunju bizdeki fmf meğer böbrekte amiloid biriktiriyormus.kan tahlilinde amiloid değerleri çok yüksekti.Allah korusun kolsisin kullanmasak böbrek kaybına kadar gidebiliyor.kolsisin günde bir kere başladık.3 ay sonra kontrole çağırdı.yenibastan tahliller amiloid hala çok yüksek.doktor günde 2 kez kullanacak dedi eğer bir dahakine hala yuksej olursa biyopsi yapıp gerekirse yurtdışından iğne şeklinde ilaç gelecek dedi.vucudu bu kullandığınız kolsisine yanıt vermiyor demek olur dedi.cok şükür bı dhaaki kontrolde amiloid düştü.o günden beri günde 2 kez kolsisin kullaniyor.o sırada tabi fmf den dolayı böbrek tutulumu oldu.bibreginde 2 tane taş oluştu.yine yurtdisindan ilac getirttik.uralyt diye.1 ayda o kocaman taşlar düştü.suan 10 yaşında kızım.bizde hiç karın ağrısı,ateş olmadı hala daha ateş olmuyor.belirtiler her fmf de aynı değil.atak zamanı hangi organ tutulumu oluyorsa o organ belirti veriyor.bi atağında dizi agriyor ateş yok diğer atağında ateş 37.5 başı ağrıyor,göğsü ağrıyor.diger atakta sadece ishal.digerinde bileğine basamiyor burkmus gibi… Bir ataginda göğüs ağrısı.. buradaki çocuk doktoruna götürdüm hemen.bana çocuk kardiyolojisjne de götür çünkü fmf kalpte tutulum yapabiliyor dedi.birsey çıkmadı detaylı muayane edildi.bu şekilde bizim.kimde var derseniz benim bildiğim sadece teyzemin oglunda var.ama doktorum 7 kuşak öncesinden de gelebilir birde herkes gen testi yaptirmadigi için sizin ailenizdeki kişiler bile kendinde fmf olduğunu bilmeden yaşarlar dedi.ozellikle apandist ile çok karıştırılır ve boş yere apandist ameliyati olan çok kişi vardır dedi.fmf herkesde belirti vermez taşıyıcı olanlar belirti vermeden yaşarlar ama çocuklarında belirti veren fmf çıkar bu yüzden kolsisin kulkanmak zorunda kalır dedi.buyuk ihtimal kızım fmf olduğu için ben ve eşim tasiyiciyiz diye düşünüyorum.