Eailesi4 benim kızım çölyak ama biz tesadüfen çok başında farketiğimiz için büyüme gelişmesinde sıkıntı olmadı. 1,5 yıl önce uzun süren bir ishali oldu. O zaman kabda pozitif çoktı çölyak antikoru. Öyle olunca hemen endoskopi yapıldı. O zaman bağırsaklarda henüz birşey yoktu o yüzden diyet yaptırmadı doktorumuz. Kan değeri yüksek ama bapırsakta bozulma yoksa potansiyel çölyak deniliyor.
Bu arada ishali başka bi baktrridenmiş onun tedavizini olunca geçti ishal. Ama çölyak içşn takipteydik. 3 ayda bir vitaminlere baktırdık. Demir düşmeye başladı. 4 ay önce tekrar endoskopi yapışdı ve artık bağırsaklar bozulmaya başlamış. Ama diyetisyenin ve doktorun söylediğine göre normalde hastalar 3. Seviyede geliyormuş doktorA, kızımınki henüz 1. Seviyede olduğu için olumsuz etkileri henüz başlamamış. Diyete başladık. Çölyak antikorları düşüyor yavaş yavaş. Bir de kayınvalidem de çölyak olduğu için kızımda ishal geçmeyince hemen çölyak da baktı doktor. İyi ki de bakmış.
Kızımda belirgin bir semptom olmadığı için diyetin olumlu yanlarını çok anlamadık ama kızım daha sakin bir çocuk şu anda. Öncesinde çok öfkeli, kızgın, gergindi. Diyetle mi alakalı yaşıyla mı bilmiyorum ama gözlemlediğim tek şey bu olsu.
Glutensiz beslenmek gerekiyor, evde kolay ama sosyal hayatta okulda zor. Ben hergün kreşe kreşte çıkan aynı yemeği yapıp yolluyorum. Dışarda arkadaşlarıyla görüşeceğimizde kendi yiyeceğimizi, oastamızı kendimiz götürüyoruz. Evde büyün tahta kaşıklar değişti, teflonlar kaldırıldı. Biz ailece diyet yapıyoruz çapraz bulaş riskinden ötürü. Ama alıştık. Hepimiz için de daha sağlıklı.