Annelikmaceram Daha önce yazdigim yaziyi yapıştırıyorum destek alabilirsiniz.
Bebeginiz oturmaya destekli basladiysa, mama sandalyesinde dik durabiliyorsa ve 5. Ayi doldurduysa ek gidaya doktorunuzlada konusarak baslayabilirsiniz. Ancak bazi annelerimiz ek giyadi cocugu doyurmak amacli oldugunu dusunup stresle basliyor. Hayir 5. Ay ek gidasi bebegi doyurmak amacli degil tadim ayidir. Bebegimizde her hangibi bir alerji soz konusu var mi yok mu bunu ogrenmemiz gerekiyor. Bu sebeblede 3 gun kuralini tavsiye ediyorum.
Ben oncelikle yogurtla baslamanizi tavsiye ediyorum ki bebeginiz bazi sebzeleri yemegi reddederse yogurtla tatlandirabilelim. Kendi mayaladigimiz yogurt varsa yoksa guvendigimiz bi yogurdu bebegimize ilk gun 1 cay kasigi 2. Gun 1 tatli kasigi 3. Gun 1 corba kasigi seklinde tattiriyoruz. Bu surecte gozlemliyoruz yuzunde vucudunda bir kizariklik, kakasinda kan vs var mi diye. Daha sonra sebzelere geciyoruz.
Patates
Havuc
Kabak
Kirmizi biber
Fasulye
Balkabagi
Brokoli (sadece yesil kismi saplari gaz yapar)
Avokado
Bunlarin hepsini buhar aparati edinip haslayabilirsiniz yoksa suda haslamada olur. Catalla ezip uzerine 1 2 damla zeytinyagi, kivami cok koyuysa anne sutu/ formul mama yoksa kaynamis klimis suyla biraz açabilirsiniz.
Daha sonra meyvelere geciyoruz.
Elma
Armut
Muz(siyah cekirdeklerini cikarin kabiz yapmasin?
Seftali
Kayisi
Erik vs
Cam rende de bunlari rendeleyip direk verebilirsiniz.
Daha sonra da mixlere basliyorsunuz mesela kabak havuc patates buharda haslayip karistirip verebilirsiniz. Meyvelerde ayni sekilde irmik vs katip verebilirsiniz.
Unutmayin tadim ayindayim amac karin doyurmak degil tadim yaptirmak. Emzirmeye veya mamaya devam ediyoruz. Ek gida verdikten yarim saat sonra emzirebilirsiniz. 🙋♀️
Bunlarin yaninda ek gidaya baslarken benim memnun kaldigim aparatlarida paylasiyim.
Buharda pisirme aparari ayakli olsun mutlaka ki altinda pirinc mercimek vs pisirip suyundan ekleyebilelim.
Meyve suzgeci
Silikon uclu kasik
Silikon vakumlu tabak (ben sevdim ama sevmeyen annelerde cok var arastirin)
Cam eende
Yogurt mayalamak ve kavanoz mama vs yapmak icin cam kavanozlar kucuklerden
Tahta kasik
Peynir alti suyu salca vs yapmak icin buz kaliplari
Giyilebilen 2 tane min. onluk
Disari cikarken corba vs kullanmak icin termos