Ardabebek çok geçmiş olsun. Umarım tekrar aynı durumu yaşamazsınız. Benim kızımda da geçen yıl 1,5 ay ishal oldu. Geçiremeyince doktora gittik, babanne de de çölyak olduğu için hemen kanda antikorlara baktılar ve pozitif çıktı. Tabii antikor pozitif olması çölyak demek için yeterli değil. Hemen endoskopi yapıldı endoskopide çölyak ile uyumlu net birşey çıkmadı. Ama takipli ilerleyecek denildi. Bu arada kızım 3,5 yaşındaydı. Öncesinde de 1 yaş 2 yaş tahlillerinde rutin olarak doktorumuz IGa’ya bakmış ama negatifmiş. Ben hiç bu ne testi diye bakmamıştım o zmn… endoskopi de birşey bulunamayınca biz düzenli 3 ayda kan verdik hem çölyak antikorlara hem de vitaminlere bakıldı. Çünkü büyüme gelişmede yavaşlama, vitamin eksikliği gibi bir belirti olursa hemen tekrar endoskopi yapılacaktı. Kızım normalden uzun, yemesi kilo alması da iyi. 6 ay önce sadece demirde düşme oldu biraz ama her çocukta oluyır, vitaminle de düzelince emilim yapıyor vucut demekki baarsaklarda bir bozulma yok diye yorumlandı. Ama biz yine de her ishal karın ağrısı durumlarında panik oluyoruz. İlk endoskopi üzerinden de 1 sene geçtiği için geçen hafta tekrar endoskopi yapıldı. Bu sefer doktor görüntü benziyoe ama patoloji sonuçlarını bekleyeylim dedi😔artık herhalde çölyak teşhisi net koyulacak.
Ailede varsa sürekli takip edilmesi gereken birşey çölyak. Herhangi bir yaşta çıkabiliyor. Kayınvalideme 60 yaşında teşhis koydular. Ama gluteni tamamen kesince çok rahatladı, bütün şikayetleri geçti. Çocuk için de aslında erken yaşta olması alışması ve vucudun alacağı hasarı baştan önleyeceğimiz için daha iyi oluyor ama işte sosyal öevre açısından zor… en azından imkanlar çok artık günümüzde. Birçok şeyin glutensiz alternatifi var.
Bu arada üniversite hastaneleri genetik test yaparak çökyak yatkınlığı var mı diye bakıyor. Yatkınlık yoksa direk çölyak riski eleniyor. Ona da bakılabilir belki aklınızın bir köşesinde acaba çölyak mı diye kalmaması için.