Fahriegemen12 zeka geriliği yapan troid hormonunu düzene sokan emir verem düzenleyici hormon olan tsh değil t4 hormonu t4 düşük kalırsa (yüksek değil düşük kalırsa eğer) ve tedavi edilmezse zeka geriliği ve kısa boya neden olabilir , siz t4 r de baktırın genelde tsh ye bakıp geçiyorlar , t4 yerli yerindeyse tsh ye işi bilen doktorlar takılmıyorlar 10 u geçene kadar , nerde biliyorum ben bunları oğlumda da 2 ay önce rutin kan testinde t4 normalken tsh8 çıktı doktor 1-2 ay sonra tekrar yapalım dedi bu aralar biraz hasta iyileşince götürüp tekrar baktıracağım , bu arada gene düşüş yoksa ben endokrine gidip antikorlarına da baktıracağım t4 ün yerli yerinde olduğunu biliyorum yani troid t4 olması gerektiği kadar üretiyor vücutta var bunu net şekilde biliyoruz bunkonuda endişemiz yok , antikorlarına baktırıp onunda değerleri iyiyse (antikor =anti TPO) ara sıra götürüp kan testi verip 10 u geçip geçmediğine bakacağız . Öyle hemen zeka geriliği bilmem ne olmuyor yani 10 u geçmeden ilaç denen aslında ilaç olmayan takviye hormonu bile vermiyor kimi doktor takiple uğraşmamak İçin hemen veriyor ama siz aldanmayın gerekiyorsa dr değiştirin t4 iyi antikorlarda sorun yok tsh de 10 u geçmiyorsa takviye hormona gerek olmuyor . ( bilgi babında oğlum 30 aylık 12 aylıkken tüm harfleri öğrendi ve sayıları renkleri 24 aylıkken İngilizce harfleri ve şarkıları , şimdide adresimizi çalıştığımız yerleri kimi yemeklerin nasıl yapıldığını öğrendi anlatır 40 a karar canı isterse sayar 20 ye kadar İngilizce canı isterse sayar tüm araba markalarını görünce tanır söyler ( devrim markadan genesis e kadar ) kimi kitaplarının başlıklarını okur , bende sizin gibi bir panik okumadığım makale izlemedim uzman videosu kalmadı hepsiyle ilgili bilgim var endişe etmeyin Allah dermansız dert vermesin nice aileler farketmiyor bile kaldı ki geçici bile olabilir geçiciler 3 yaşına kadar geçebiliyor en geç geçmezse kalıcı kategorisine giriyor 10 u geçerse vücudun yeterli miktarda üretemediği bahsi geçen troid hormonunu dışarıdan takviye olarak veriyorlar buna ilaç diyorlar bu bir ilaç deil , endişe etmeyin iyot eksikliğine bağlı olarak dahi ortaya çıkabiliyor ben iyota da baktırdım iyotu normaldi , t4 normal , bir antikor kaldı ona da götürüp tsh de yükseliş yada düşüş var mı ona baktırıp çek edeceğim ,