Merhaba sevgili anneler
Size yoğurt hakkında bildiklerimi aktarmak isterim.
Yoğurt yapısı itibari ile sinbiyotik bir gıda. Nedir simbiyotik? Hem probiyotik hem prebiyotik. Ancak bu eskiden olan yoğurtlar için geçerli. Yani bi 50-100 sene önce mayalan yoğurtlar %100 doğal ve de sinbiyotikti. Şimdi ne oldu da probiyotik özelliğini kaybedip prebiyotik oldu? Çoğunuz tahmin eder ; kimyasal katkı maddeleri ve kimyasal zirai ilaçlar sebebiyle..yani köy sütüyle de yoğurdunuzu mayalasanız o yoğurt probiyotik değil prebiyotiktir. Probiyotik olabilmesi için mayamızın %100 doğal olması gerekir. Ya ama ben güveniyorum mayamı köyden getirtiyorum o yüzden doğal. Hayır ! Köylerde mayalar genelde hazır market yoğurtlarından başlanarak yapılıyor. Tamam sonra mayalaya mayalaya doğal olmuyor mu . Maalesef olmuyor. Peki nasıl yapacağız? İlk yoğurdumuzu tamamen doğal maya ile mayalayıp ,sonra o yoğurttan ayırdığımız mayayı saklayarak tüm yoğurtlarımızın sinbiyotik olmasını sağlayacağız.
İhtiyacımız olan şeyler ;
1-Tam yağlı günlük süt
Ben pastörize kullanıyorum ama güvendiğiniz köy sütü çiftlik sütü de olur
2-probiyotik yoğurt mayası
Süt konusu önemli.ben sütümü köyden alıyorum sütüm o yüzden dogal diye düşünmeyin. Çünkü her köy sütü doğal değildir. Yani görüyorum yazın sıcağında İstanbul’un Çatalca’nın bilmem hangi köyünden gelmiş sütler. Soğutucu olmayan araçlarla dağıtılıyor,o sütler içerisinde kimyasal koruyucu maddeler olmadan o kadar yol bozulmadan gelmez. Velhasıl doğal süt satan çiftliklerde var tabiki önerim araştırıp oralardan almanız çünkü yüzde yüz doğal çiftlik sütü bulabilirseniz kaymaklı bir yoğurdunuz olur. Bulamazsak ne yapacağız? Tek seçenek pastörize edilmiş günlük süt.ama marketlerdeki sütler yüzde yüz dogal olmadığı için yoğurdunuz da sinbiyotik olmaz. Yani sadece prebiyotik olur. Probiyotik olmaz. Bu noktada da napiyoruz. Güvendiğimiz bir markanın probiyotik yogurt mayasını kullanıyoruz. Bir önemli konuya daha değinmek istiyorum; mayaladiginiz yoğurdu henuz kullanmaya başlamadan once kaymağın hemen altından birkaç kaşık alıp kapaklı cam
Kasede mayalik olarak ayırın. İlk kuralımız bu. Yoğurt en tazeyken mayamızı alıyoruz yani.bir de başka bakteriler karışmamış oluyor o an yoğurda en saf halinde oluyor. 10 gün dayanır bu maya buzdolabında. Yoğurt mayalarken iki mayalama arasını 10 günden uzun tutmayın. Gelelim tarife ; malzemeleri saymıştım yukarda. Bir de gida termometresine ihtiyacımız var yani ben öyle derecesini daha iyi ayarlıyorum. Tecrübeli anneler tabiki parmak ısısıyla da ayarlayabilir 🥰
Ben çiğ sütten mayalıyoruz gibi anlatıyorum
1 çay bardağı sütü kaynatıyoruz sonra sogutuyoruz. Pastörize süt kaynatılmiyor biliyorsunuz ki ısıtmanız yeterli. Sütün derecesi 46°’ye geldiğinde probiyotik toz mayayı içine ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz. Yoğurt Mayalarken sardığımız gibi mayayı da sarıp 6 saat bekletiyoruz. 6 saat sonunda mayamız hazır. Maya hazır olduktan sonra yoğurt mayalanayacaksanız mayayı buzdolabına koyabilirsiniz yedi gün duracaktır. Sonrası kolay ve bildiğiniz gibi zaten. Sütü kaynatıp sogutuyoruz 46 47° geldiğinde mayamızı karıştırıp mayalıyoruz. Fırında Mayalayanlar fırına kaldırabilir sarıp Mayalayanlar sarabilir. 4 saat bekletiyoruz. 4 saat sonra yogurdum hazır. 4 saat sonunda buzdolabına kaldırıyoruz ve 24 saat buzdolabında bekletiyoruz. 24 saat sonunda yogurdu açar açmaz ilk mayamızı ayırmayı unutmuyoruz. tarif ettiğim şekilde yoğurt mayasını saklarsanız ömürlük bir dogal yoğurt mayası elde etmiş olursunuz.
Son olarak ayırdığınız maya ile tekrar yoğurt yaparken mayayı iyice çırpmanız gerekiyor hiç putur kalmamalı içinde. Başka bir püf nokta daha yazacağım; yoğurt Mayalarken bir çok tarifte ya da bu şekilde yapan insanlarda mayayı süt ile karıştırıp ısısını düşürün der. Bu doğru bir yöntem değil. Bunun yerine mayamızı önceden buzdolabından çıkartıp oda ısısında bekletelim ve direk süte karıştırıp yorduğumuzu mayalıyalım. Umarım faydalı olur