Nickibosver süzme yoğurt oluyor diye duymuştum. Ben de ilk activia ile mayaladim. 4 aydır o ilk yoğurttan süregelen mayayı kullanıyorum. 😄 ilki biraz sulu oldu ama sonrakiler daha güzel oldu. Çiğ süt ise en az 20 dk kaynatıyorum, yağı daha yogun oluyor böylece. Hazır sütu isitmaniz yeterli . Sütünüz soğuk olmasin. Serçe parmağınızi sütte 7 saniye tutabileceksiniz, ideal ısı oluyor. Ben gida termometresi kullanıyorum. 45 derece ideal. Ben Küçük kavanozlara yapıyorum. Kaynakken dağıtıyorum. Küçük kavanozlar çabuk soğuduğu için 50 55 derece olunca birer tatlı kaşığı çırpılmış ve ilistirilmis yogurdu ekliyorum. Sonra fırına koyuyorum calistirmadan ve kapakları açık halde. Hava sıcak diye çalıştırmak gerekmiyor yazin. 8 saat sonra çıkarıp kapaklarını kapatmadan buzdolabında 5 saat daha bekletiyorum, daha da katılaşır, suyu uçar. Bir de gece yapınca daha güzel oluyor, karanlık ve gün ışığından uzak olduğu için sanırım.
Bir de olur da yoğurt tutmazsa, hemen peynire çeviriyorum. Birkaç damla limon, birkaç damla sirke ile kesilip peynir altı suyu cikana kadar kaynatıyorum. Sonra tülbentten geciriyorum. Peynir altı suyu ile corba yapmak icin buzluğa atıyorum. Bizde ziyan yok. 🤣