Merhabalar,
Oğlum 18 aylık, kullandığı kelime çok fazla yok. Anne, baba,dede, nene, bap (top), mama, uça (uçak), en (araba), li lu (ambulans), na ni (itfaiye) sadece bunlar bilinçli söyledikleri, bazılarını da ben defalarca sorarsam bu kim ya da bu ne diye öyle söyler. Bişey isterken sürekli mama meme arası bişey söyleyerek parmağıyla göstererek ister. Mesela aç demeyi biliyor öğrettim, kapalı bir kutuyu getirir mamamamama der kutuyu uzatarak, ne istiyorsun bunu ne yapalım, açmamı mı istiyorsun derim ama asla aç demez, sadece açayım mı diye sorarsam o zaman aç aç demeye başlar. Dudaklarındam ses çıkararak bu der mesela suya, ne istiyorsunoğlum su mu vereyim susadın mı su mu içmek istiyorsun farklı farklı sorarım ısrarla bu der, suyu da söylemiştim Bi kaç kez. İlk zamanlar istemiyordu oyun oynuyorduk oyunlarda nesneleri tanıtıyordum su aralar kitap okumaya başladık yenilerini sipariş verdik. Konuşmasında gecikme olduğunu hissediyorum, artık bişey isterken ne istediğini anlasam bile yapmıyorum derdini anlatmaya gayret göstersin diye ne kadar doğru bilmiyorum. Ne isterse istesin mamamama diye istiyor. Bir de mesela uçak gecerken parmakla gösterip uçaa diyor ama şaşkın çekimser gibi farklı Bi şekilde söylüyor. Konuşmaya teşvik etmek için neler yapabilirim hanımlar? Gercekten üzülüyorum, biliyorum her bebek farklıdır ama öğretmeye calışırken de asla bana dikkatini veriyor, sürekli farklı Bi şeylerle ilgileniyor, adını biliyor bazen bakıyor bazen defalarca söylememe rağmen adına da bakmıyor, bir anormallik mi var sizce ya da sadece gec mi konuşacak?