Mervew
-Eğer bebeğinize birşey işaret ederseniz işaret ettiğiniz yere bakarmı ?
EVET
-Hiç çocuğunuzun sağır olabileceğini düşündünüz mü?
HAYIR
-Çocuğunuz hayali veya -miş gibi oyunlar oynar mı? (ÖRNEĞİN, boş bir bardaktan su içer gibi yapma, telefonla konuşurmuş gibi yapma veya bir oyuncak bebeğe veya hayvana yemek veriyormuş gibi yapma?
Evet ama sadece oyun arkadaşının ağzına emzik koymaya çalışır bazen
-. Çocuğunuz eşyaların üzerine tırmanır mı? (ÖRNEĞİN, mobilyalar, merdivenler, çocuk parkındaki aletler)
Evet koltuğa tutunmaya çalışıyor
-Çocuğunuz, gözlerinin yakınında, parmakları ile garip hareketler yapar mı?
Hayır
-Çocuğunuz, bir şey istediği veya yardım gerektiği zaman tek parmağı ile işaret eder mi? (ÖRNEĞİN, yetişemeyeceği bir yerde duran bir yiyecek veya oyuncağa işaret etme)
-Çocuğunuz, ilginç bir şeyi size göstermek için tek parmağı ile işaret eder mi? (ÖRNEĞİN, gökyüzündeki bir uçağı veya yoldaki büyük bir kamyonu işaret etme. Bu, 6. Sorudaki, bir şeyi İSTEMEK için işaret etmekten farklıdır)
Bu iki soru için cevabım: İşaret parmağı aktif yani herşeyi eline aldığında işaret parmağı ile inceler bugün birkaç kez işaret parmağını uzattı
-Çocuğunuz diğer çocuklarla ilgilenir mi?
Evet çok sever
-Çocuğunuz, yardım istemek için değil, sadece sizinle paylaşmak için, size bir şeyleri getirip gösterir veya size doğru bir şeyleri tutar mı?
Evet karşılıklı oynamak için top alır araba alır
-Çocuğunuz ismiyle çağırdığınızda size yanıt verir mi?
Evet ama bu ara canı istediğinde bakıyor
-Çocuğunuza gülümsediğiniz zaman, o da size gülümser mi?
Evet
-Çocuğunuz günlük seslerden rahatsız olur mu? (ÖRNEĞİN, çocuğunuz elektrikli süpürge veya yüksek sesle müzik olduğu zaman ağlar veya çığlık atar mı
Hayır
-Çocuğunuz yürüyor mu
Şuan yürüme aşamasında 1-2 aya yürür diye düşünüyorum
-Çocuğunuz, onunla konuştuğunuzda, onunla oynarken veya onu giydirirken gözlerinize bakar mı?
Evet gözlerimin içine bakar
-Çocuğunuz yaptığınız şeyi taklit etmeye çalışır mı? (ÖRNEĞİN, bay bay yapma, alkış yapma veya siz komik sesler çıkardığınızda taklit etme)
Bay bayı arada bir yapar öksürüyormuş gibi yapıyor dikkat çekmek için
-Eğer bir şeye bakmak için başınızı çevirirseniz, çocuğunuz neye baktığınızı görmek için etrafa bakar mı
Genel de bakar eğer ilgilendiği birşey yoksa
-Çocuğunuz, sizin ona bakmanızı sağlamaya çalışır mı? (ÖRNEĞİN, çocuğunuz aferin almak için size bakar mı veya “bak”, “beni izle” der mi?)
Yani buna ne cevap vereceğim bilmiyorum karşılıklı oynarken yada konuşurken yada halkaları yaptıysa bakar güler
-Çocuğunuz, ona bir şey yapmasını söylediğinizde sizi anlar mı? (ÖRNEĞİN, eğer işaret etmezseniz, çocuğunuz “kitabı sandalyenin üzerine koy”,
Şuan sadece al at komutunu anlıyor al dediğimde alıyor kumbaraya para attım bir iki oda atıyor
-Eğer yeni bir şey olursa, çocuğunuz bu konuda ne hissettiğinizi anlamak için yüzünüze bakar mı?
Yani bilmiyorum heyecanlandıgında sevinince yüzüme bakıyor
-Çocuğunuz hareketli aktivitelerden hoşlanır mı? (ÖRNEĞİN, sallanmak veya dizinizde hoplatılmak)
ayakta hoplayınca güler salıncakta huzursuzluk yapmaz öyle durur sallarım ağlamaz rahatsız olduğunu düşünmüyorum.
Şimdi bebeğim 11 ay 17 günlük henüz bu cevapları verdim ve düşük risk çıktı testte hangi soruların cevapları ne olmalıydı mesela. Birde gelişim uzmanına randevumuz var 2 ay sonra otizm ile ilgili yada uyaran eksikliği ile ilgili bilgi veriyorlar mı?
Nöroloji ye de yeni göründük bizim heyecanlanınca aşırı ellerini ve ayaklarını kıvırması adına da istediğinde bakıp bakmaması sorumuz şu doktor eeg si temiz kasılmadan dolayı çekilmişti bebeğiniz muhtemelen heyecanlı bir bebek 6 ay sonra gelin tekrar değerlidirelim tekrarlayan hareketler olduğu için korkunuzu anlayabiliyorum bak beni ne güzel dinliyor gözlerime bakıyor dedi hatta. Traş köpüğü çim kum bunlara dokunur dedim güzel dedi. Yürümeye başlayınca ki yakında yürür diyorsunuz dedi birazcık da dillenmeye başlayınca bu el ayak hareketlerini unutacağını düşünüyorum dedi. 18. Ayda tekrar gelin dedi.net baba der diğer türlü babıldayarak birşeyler anlatmaya çalışır bazen. Cee ee oyununa güler sosyal gülümse ne var kalabalığı sever , saklambaç oynarız bizi bulmaya çalışır gözleriyle bazen de yürüteçle kendi , ses duysa nerden geliyor diye bakar çoğunlukla gibi. Ama bu yukardaki sorular gibi çok şey sormadı henüz ufak diyemi acaba.