dogukusss Ben postop hastalara baktığım için ameliyat sonrası ile ilgili genel bilgi geçeyim size.
Whipple oldukça zor bir ameliyat. O yüzden tecrübeli ve becerikli bir doktor tarafından yapılması ameliyat risklerini doğrudan minimuma indirgiyor. Ben bu ameliyatı yapan 2 farklı doktorla çalıştım ve aralarındaki fark bariz ortada idi o yüzden doktor tercihinizi ince eleyip sık dokuyarak vermenizi öneririm.
Ameliyat uzun ve zorlu olduğundan 1 gece kadar bir yoğun bakım süresi oluyor(hastane, doktora göre değişebilir süre, sürece göre 1 günde de çıkabilir 3 günde de)
1 günlük gözlem sonrası hasta servise çıkarıldığında diyeti oldukça yavaş açılıyor. Sıvı, püre, katı şeklinde.
Büyük karın ameliyatlarının çoğunda olduğu gibi emboli riski yüksek olduğu için sık sık hastanın mobilize edilmesi, hareket etmesi yürüyüş yapılması sağlanıyor.
Ortalama bir ameliyata göre entübasyon süresi uzun olduğu için ameliyat sonrası triflow denen nefes çalıştıran topları yapması önemli.
Ameliyat sonrası safra sızıntıları olabiliyor. Her hastada olmuyor ama dediğim gibi doktor meselesi bu gibi konularda özellikle devreye giriyor. Hastaya yeniden dren takılabiliyor.
Bir hafta kadar yine ortalama hastanede kalıyor hastalar.
Hastanın taburculuktan sonra da beslenme şeklini yine diyetisyen belirliyor. Uzun zamandır çalışmadığım için tam hatırlayamıyorum beslenme şeklini.
Taburculuk sonrası toparlanma süreci hastadan hastaya değişen bir süreç. O yüzden bu konuda bir şey diyemiyorum. Kronik rahatsızlıklar, hastanın kendi çabası, diyete ve önerilere uyum vs hepsi etken.
Kolay bir ameliyat değil ama süreci iyi yöneten bir ekip ve hasta olduğu müddetçe ameliyat ve ameliyat sonrası riskler oldukça azalıyor. Geçmiş olsun şimdiden