5 yil evvel kadin doguma gittigimde Smear ve HPV DNA testi icin suruntu vermistim. Sonuc HPV pozitif 16,18, 51, 82 geldi. Smear negatif geldi.
Smear ve HPV DNA testi farkli seyler. Smear kanser olup olmadiginizi, HPV DNA testi ise rahim agzi kanserine neden olabilecek virusleri saptamak icin kullanilan bir yontem. Prekanseroz hucreleri saptiyor. Kanser oncesi , kanser olusturabilecek virusleri saptayan bir test yani erken tani icin yapiliyor.
Benim ise HpV testi pozitif gelince kolposkopi yapildi ve sonuc Cin 3 geldi, virus tum rahim agzini kapladigi icin Leep Konizasyon denen yontemle anestezi altinda rahim agzim kesilerek alindi. Patoloji sonucumda negatif geldi cok sukur. Duzenli kontrolleri yaptirmak sart. 2 yil 6 ayda bir HPV testi verdim doktorumun istegiyle. Aradan 3 yil gectikten sonra bebek sahibi oldum sukurler olsun fakat mecburi sezeryan oldum normal dogumda bebege bulasma riski oldugu icin. Bu arada illa ki sigil ile degil deri altinda oldugu icin sinsice ilerleyebilen bir virus muhakkak duzenli smaer ve hpv dna testi (eger negatif ise 5 yilda bir yapılıyor) yaptirmak lazim.
Sigiller icin de yakma islemi yapiliyor defalarca yaptirdigim icin yaziyorum. Bagisikliginizi yuksek tutmaniz sart malesef vucuda 1 kere girdi mi cikmasi zor virus cesidi bunlar.
Cinsel yolla bulasiyor esimin de ozel bolgesinde vardi o da yaktirdi. Eslerinizde muhakkak cildiyeye ya da urologa gorunsun. Cunki onda da bitmedikce kisir donguye girmek kacinilmaz oluyor.
Allahim herkese sifa versin🙏