superanne2
(Alıntıdır umarım yardımcı olabilmişimdir🥲)
TUVALET EĞİTİMİ İLE TUVALET İLETİŞİMİ ARASINDA FARK VAR MI ?
Elbette bu iki süreç arasında farklar bulunmaktadır. Tuvalet iletişimi aslında pek çok ebeveynin farkında olmadan uyguladığı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar eski bir yöntem olsa da tuvalet iletişimi ile tuvalet eğitimi genelde karıştırılan iki ayrı süreçtir.
Tuvalet eğitimi, erken çocukluk döneminin gelişimsel bir görevi olarak çocuğun uyanık ve uyur durumdayken idrar ve dışkı kontrolünü kazanması, yardım ve hatırlatma olmadan tuvaletinin geldiğini fark ederek, tuvalete gidip ihtiyacını gidermesidir (Eren & Oğuz, 2001).
Ancak tuvalet iletişimi bir eğitim değildir. Çocuğun birincil bakıcısı ile arasında kurduğu iletişimden ortaya çıkan bakım verenin, çocuğun tuvalet ihtiyacını gözleyerek anladığı ve bu ihtiyacın yerine getirilmesi için yönetilen süreçtir. Kısaca birincil bakım veren, çocuğun tuvaletinin geldiği anı gözleyerek anlar ve çocuğun tuvaletini lazımlık veya bir aparat yardımı ile tuvalete yapmasına olanak sağlar. Tuvalet iletişiminde bebek bu duruma asla zorlanmaz. Birincil bakım veren bebeğin tepkilerini kontrol ederek ve tuvalet yapma zamanlarındaki hareketlerini izleyerek bebeğin tuvaleti geldiğini anlar ve altının kirlenmesini önleyerek bezi dışında bir yere yapmasına yardım eder.