Rojda58 @Umutveannesi Öncelikle bebeğinizin uykuya gitmeden en az 20 dakika önce farklı bir odada karnını doyuruyorsunuz. Bebek karnını doyurdu. Bebeğe uyku rutini belirliyorsunuz. Lavobaya gidip el yüz yıkamak, bez değiştirmek (temizse açıp kapatın yine de) üst değiştirmek, perde ışık kapatmak vs gibi. Karnı doydu, rutinlere başlayın. Rutinleri yaparken acele acele değil de yavaş yavaş ve sakin ses tonuyla şimdi uyumaya gideceğiz diye anlatın. Bebeği odaya götürdünüz beşiğine yatırdınız. Yanına bir sandalye çekiyorsunuz ve bebek size göreceği şekilde olsun. Göz teması kurmak yok. Sizde gözlerinizi kapatıp uyuyor gibi yapabilirsiniz. Bebek ağlamadığı sürece müdahale etmek yok. Bebek sallanmak istiyor ya da emerek uyumak istiyor ağlamaya başlıyor. 3 dakika yatakta saçını yüzünü severek sırtını ovalayarak sakinleştirmeye çalışıyorsunuz. Bebek sakinleşmedi daha çok ağlıyor, kucağınıza alıp hafif pış pış yaparak sakinleştiriyorsunuz. Bebek sustuğu an tekrar yatağa yatırıyorsunuz. Bebek oynuyor gülüyor hiç sıkıntı yok istediğini yapabilir. Baktınız tekrar ağlamaya başladı yine aynı yöntem. Önce yatakta sakinleştirme, olmazsa kucakta sakinleştirip yatırmak. Ama asla bebeğin kucakta uyumasına izin vermeyin. Bebek gözlerini beşiğinde kapayacak. Bu şekilde bebeğin uykuya dalmasını sağlıyorsunuz. Bebek uyudu, 30-45 dk içinde tekrar uyandı. Bunlara felaket uykuları denir ve aslında bebek uyumuş sayılmaz çünkü derin uykuya geçememiş. Bebeği yataktan almıyorsunuz. Bi 45 dk tekrar uykuya dönmesini bekliyorsunuz. Bebek uyandı gülüyor oynuyor yine müdahale yok. Ağlamaya başladı yine aynı yöntem önce yatakta sakinleştirme sonra kucakta sakinleştirme. Tam 45 dk bebeği uykuya döndürmeye çalışıyoruz. Bebek uykuya döndü 5 dk bile uyuyup uyanda tamamdır uykusunu tamamlamış demektir tekrar uyuması için çabalamıyoruz. Ama bebek 45 dk uğraştık uyumadı, odadan çıkıyoruz ve günaydın diyerek odaya girip bebeği alıp çıkıyoruz. Yöntem bu. Bir kaç gün bebek döngüleri atlamayı öğrenecek uykularını uzatacak. Sonra uyku saatleri otomatik düzeliyor. Mesela biz eğitim alırken ilk üç gün bebeğim 45. Dakikada uyandı ve bi 45 dk daha uğraştım ama uykuya geri dönmedi. 4. Gün yine 45. Dakikada uyandı ama beşikte 10 dakika kendi kendine oynadı ve geri uyudu. 5. gün itibariyle döngülerde asla kopmadı ve kesintisiz uyudu. Bir püf nokta ise gece beslenmesi. Bebeğin ayına göre gece kaç beslenme yapması gerektiğine karar veriyorsunuz. (Herkesin bebeği bir olmadığı için bununla ilgili genel konuşamam) mesela biz 7,5 aylıkken eğitim aldık gece iki beslenme yapıyorduk. Akşam 8de bebeğim gece uykusuna geçerdi. Gece 12de mama verirdim. Sabah 4te mama verirdim. Bir daha sabah uyanınca içerdi 7.30 gibi kalkardı. Eğer bebek beslenme saatleri dışında uyanırsa asla memede uyutmak veya sallamak yok. Bebeği mesela gece 12de beslediniz, bebek saat 2de yine uyandı. Mama vermek emzirmek destek vermek yok. Bebek ağlarsa yatakta sakinleştirmeye çalışın. Poposuna pat pat yapın sırtını ovalayın vs tekrar uykuya geri dönecek. Yöntem bu arkadaşlar. Bir de uyku uyanıklık saatleri püf noktadır. Bebeğinizin ayına göre kaç uyku yapması ve toplam kaç saat uyuması gerektiğini öğrenmelisiniz. Mesela ilk uyku maksimum 1,5 saat olacaksa aman bebeğim uyuyor uyandırmiyim iki saat üç saat uyusun yaparsanız bütün düzen alt üst olur. Saatleri belirleyin her gün aynı saatte uyutun ve bebeğiniz uyanması gereken saati artık öğrenmiş olacak ve kendi programınız çizecek. Sorusu olanları yanıtlarım 🌸 yazmıştı bunları uygulayabilirsiniz