@Alimmm44 benim kızımda Memeye çok bağlıydı. Gündüz de gece de çok emerdi. Emerek uyuyordu ve gecede çok uyanıp emmek istiyordu. Zor bırakır diye düşünmüştüm ama öyle olmadı. 21 aylıkken kestim. Ama 1-2ay kadar her gün annecim memelerde süt azalıyor. Sen artık büyüdün. Sütler başka bebeklere gidicekmiş onlarda büyüsün.Ama memeler hep burda istediğin zaman sevebilirsin gibi cümleler kurdum. İlerleyen haftalarda bazen meme emmek istediğinde örneğin sağ memeyi vermedim annecim burda süt kalmamış diğerini emelim dedim. Öyle devam ettik sabahları ama gece hep verdim.Gündüz sayısını azaltayım ya da gece önce bırakayım gibi bir kademe olmadı çünkü memeye gerçekten çok düşkündü.Denedim azaltmayı ama olmadı. Kesmeye kesin karar verdiğim gün artık ne gündüz ne gece kesinlikle vermedim. Sütlerin bittiğini vs söyledim ama yine de bakmak istiyordu. Sonra aynı şekilde sütlerin bittiğini ve memenin hasta olduğunu söylemek zorunda kaldım. Ama memeye bir şey sürmedim. Memeyi sevmesine tutmasına izin verdim . Gündüzleri aklına gelince böyle yaptık. Gece emerek uyuyordu ama bunu da şöyle yaptım. Kesmeden önce ki ay emerken kitap okuyup saçını okşamaya alıştırdım. Kitap okuyup saçını okşamaya devam ettim meme vermedim. İlk 2-3 gece biraz beni zorladı. Birkaç kere ağladı ilk gece. İkinci gece Ağlamadı ama uyandığında meme aradı. O yüzden temas ihtiyacı var diye ayakta gezerek kucağımda salladım. Bir süre sonra kabullendi. Memeye yönelince kendisi sütler bitti demeye başladı. Bu şekilde birkaç haftaya sormayı da kesti aklına gelince sevdi sadece. Önemli olan istikrarlı olmak vermeme kararı alınca ne kadar ağlasa da vermemek. Normak sütte içirebilirsiniz yerine bir şey koymak için. Kaynanam bu çocuk memeyi bırakamaz diyordu 2 günde bırakınca çok şaşırdı kolay bıraktı sandı ama ben öncesinde çok işledim kızımı bu aşamaya getirmek için. Umarım siz de başarırsınız. Ve bu arada gece en az 10 kere uyanan çocuk hiç uyanmadan uyumaya başladı.
Mümkünse memeye bir şey sürmeden şevkatle emmeyi bıraktırmaya uğraşın ilk önce. Doğdukları andan itibaren en güvendikleri, en sevdikleri, huzur buldukları şey meme emmek. Bu yüzden bşr şey sürerek bıraktırmak bebeklerde olumsuz etki bırakıyor. Yanlış şekilde memeden kesilen çocukta ileride tırnak yeme, dudak soyma gibi alışkanlıklar oluşabiliyor. Hatta yapılan araştırmaya göre kan tutan çoğu insanın memeden kesme aşamasında memeye bir şeyler sürüldüğü tespit edilmiş. Tabi ki ger çocukta böyle olcak demek değil. Bir şeyler sürmek zorunda kalan annelerimizi de anlıyorum. Geleneksel olarak öğrenmişiz ya da mecbur kalıyoruz. Son olarak memeden kesince temas ihtiyacını karşılamak için bolca sarılın, sarılmalı oyunlar oynayın