1comez_anne benim de bebeğim bir aylık civarı iken başıma geldi, bebeğim kilo da verdi. Ben de bir pediatrist ile çalışmaya başladım emzirme ve kilo konusunda destek aldık. Ot, sap, çöp olayının üzerini çizdi. Örneğin rezene çayından nefret ederim, sevmiyorsan asla içme dedi seve seve bıraktım ki bu daha çok gaz içindi. Kayınvalidem bana habire dut suyu, incir suyu falanlı filanlı bir şeyler yapardı, bunların meyvenin sadece şekerini içerdiği için önermesi, onun yerine incirin, dutun kendisini ye çok daha faydalı dedi. Birincil önerisi ne olursa olsun emzirmeye devam etmekti ki oksitosin salgılansın. Süt ile ilgili iki hormonumız var birisi prolaktin ki sütü üretir, kolay koly da kesilmez aslında. Diğeri de oksitosin ki bu da dağıtım için lojistikçi diyelim hatta kendisine )) bebeğin memeyi kavrayıp emmesi ile beynimize sinyal gidiyor oksitosin salgılanıyor ve süt kanallara iniypr, dönem dönem herkes özellikle de yeni anneler bu problemi yaşarmış. İkincisi ise bol su içmek. Bu süt üretici denen tabletlerin falan bilimsel bir kanıtı olmadığını söyledi doktorumuz lakin ben yine de oraya da bi check atmak istediğim için Solgar breewers yeast ve bestlak damla kullandım, hala kullanıyorum. Sütüm az olduğu dönemde de kullanıyordum açıkçası.. süt üretiminde faydası olan besinleri de her gün tüketmekle beraber dengeli beslenme mevhumu içinde tüketmeyi önerdi doktorumuz, yani deli gibi incir yemek yerine her gün ikişer tane inciri ara öğüne eklemek gibi. Örneğin ben yoğurt yiyorsam içine yulaf ekleyip üzerine bir miktar çörek otu serpiyorum. Bulgur gaz yapar dediler ama süte de faydası var, ben göze aldım denedim bizim bebekte gaz yapmadı, haftada 1-2 kez bulgur yiyorum. Marul gaz yapar dediler, denedik, gaz yapmadı, marul salataını neredeyse her gün yiyorum. Proteini özellikle her gün muhakkak alıyorum bir öğünde, kahvaltıda yumurta ok ama kalan öğünlerden birinde de muhakkak bir protein (köfte bazen nohut ) ekliyorum. Burada bence aslolan panik yapmamak, sakin kalmayı başarmak.. benim sütüm az dememle, benim artık sütüm var demem arasında 2-3 hafta oynadı. Biz mama desteği de verdik (günde 3 kez 30 CC yani oldukça azdı) ancak mamayı asla biberon ile vermedim, kateter kullandım, onu da memenin üzerine sabitleyerek bebek memeyi emerken verdim. Halen öyle yapıyorum. Biberonu mecbur kaldığı durumlarda, örneğin dğn seyahette idim yolda eds zor idi biberon ile verdim mesela.. Bugün sütüm var çok şükür. O günlerimiz geride kaldı, keyifle emziriyorum. Zaman zaman halen meme ile kavgası oluyor tabii ama ne yapalım o kadarına deyip devam ediyorum. Aynı problemi yaşamış birisi olarak tavsiyelerim, önce sakinlik, sonra emzirmeye devam asla kesmeden, mama desteği var ise kesinlikle biberon hariç yollar (eds,kaşık biberon,kaşık,fincan..), bol bol su, dengeli beslenme, süt yapıcı diye önerilen tarifleri bile muhakkak dengeli tüketmek (ki karaciğer değerleri böbrek değerleri bozulmasın), bebekle bol vakit geçirmek, göğüsleri masaj (YouTube’dan bakabilirsiniz) hatta bu bebek saç fırçaları var ya onlarla da masaj yapın, ışık meme kompresleri (şu içi mavi kelli zımbırtılarla mesela veya duşta ışıl su tutarak masaj) ve içiniz rahat edecekse süt artırıcı tablet veya damlalar. Biraz da zaman verin kendinize. Her şey yoluna girecek. Zira, pediatristimiz dedi ki, süt kolay kolay kesilmez. Sadece dağıtımında sıkıntı olur. )) Bol şans. ))