Ben anaokulunda calisiyordum yasadiginiz sey olagan bir durum. Cocuklar biliyorsunuz ki surekli bir kesif halindeler ve cinsel kesifte bu kesifin bir parcasi. O yuzden bu durumla karsilastiginizda lutfen ona yaptigi bu davranis yuzunden herhangi bir tepkide bulunmayin. Cocuklarda yorumlarda yazildigi gibi zaman zaman o bolgedeki fiziksel rahatsizlik sebebiyle bu davranisi gerceklestirebiliyorlar bu sebepten biz oncelikle bir cocuk doktorunun bu durumu degerlendirmesini istiyorduk cunku bu durum uzarsa aliskanliga donebiliyordu. Eger boyle bir durumdan kaynakli degilse zaman zaman evde yasanan anne-baba tartismalari ya da yakin zamanda ona agir gelebilecek bir durum(ölüm, deprem, kaza gibi) bu davranışı gerçekleştirmesine sebebiyet verebiliyor. Bu noktada aslında çocuğu gözlemlemek çok kıymetli örneğin tv izlerken mi yapıyor yemek yerken mi yapıyor özellikle yaptığı özel bir yer ya da alan var mı bunlara bakmak ve o noktada örneğin tv izlerken yapıyorsa tv süresini azaltmak ve onun yerine birlikte onun keyif aldığı bir oyun oynama ya da neyden keyif alıyorsa onu gerçekleştirmek etkili olacaktır. Ya da dikkatini dağıtmak çok etkili örneğin bu davranışı yaptığını gördünüz bu noktada ona küçük sorumluluklar vermek(sofra hazırlamanıza yardım etmesi, çamaşır asarken mandalları size vermesi gibi) hem davranışı gerçekleştirmesini engelleyecek hemde özgüven gelişimine katkıda bulunacaktır. Sonrasında böylelikle yavaş yavaş davranış azalıp sönücektir. Fakat devam ederse de bir çocuk psikoloğuna götürebilirsiniz çünkü davranışın altında farklı sebepler de yatabiliyor bu noktada çocuk psikologları oyun terapisiyle süreci destekliyorlar. Umarım faydalı olmuştur🌸