Annem00 “Hz. Peygamber (asv) bazen hanımlarıyla yatar ve cünüp olarak sabahlardı, sonra yıkanır ve orucunu tutmaya devam ederdi.”(Tirmizî, Savm,63; ayrıca bk. Buharî, Savm, 22; Müslim, Sıyam, 78).
Hz.Ebubekir anlatıyor:
“Ebu Hureyre’nin konuşma esnasında; “Cünüp olarak sabahlayan kimse oruç tutmasın.” dediğini duydum ve bunu Abdurrahamn b. El-Hâris’e anlattım. O bunu kabul etmedi ve kalkıp yürümeye başladı, ben de onunla birlikte gittim. Nihayet Hz. Aişe ve Hz. Ümmü Seleme (r.anhuma)’nin yanına vardık. Abdurrahman konuyu onlara arz etti. Bunun üzerine ikisi de şunu söyledi; “Resulüllah (asm) hanımıyla yatarak cünüp olarak sabahlar ve orucunu tutardı…” Sonra tekrar Ebu Hureyre’ye gittik ve Hz. Aişe ile Hz.Ümmü Seleme (r.anhuma)’nin söylediklerini ona aktardık. Bunun üzerine kendisi: “Gerçekten onlar mı bunu söylediler?” diye sordu. Abdurrahman; “Evet.” deyince, kendisi; “Onlar daha iyi bilir.” dedi.”(bk. Müslim, Sıyam, 75).
Bu iki hadis de gösteriyor ki bizzat peygamberimiz imsak vaktine cünüp olarak girmiş ve cünüp olarak oruca niyetlenmiştir. Hiçbirimiz peygamberimiz kadar takvalı olamayacağımıza göre cünüpken oruç tutulmasını sorgulayacak pozisyonda da değiliz. Böyle bir eleştiri peygamberimize hürmetsizlik olur. Bunu sizin özelinizde söylemiyorum yanlış anlamayın, fazlasıyla şaşırıp sert eleştirilerde bulunanlar için özellikle yazma ihtiyacı hissettim 😊
Mevzuyla ilgili hüküm tamamen peygamberimizin bu uygulaması dikkate alınarak şu şekilde belirlenmiştir: Cünüplük namazı ilgilendiren bir kavramdır. Bu sebeple bir namaz vaktini geçen cünüplük haram sayılmıştır çünkü o hâl ile namaz kılınamaz. Fakat orucun cünüplükle direkt bağlantısı yoktur. Kişi orucun başlama zamanı olan imsak vaktine cünüp olarak girse bile oruca niyetlenebilir zira peygamberimiz bu şekilde oruca başlamıştır. Oruca başlamış olarak gusül abdesti alması gerekenlerin dikkat etmesi gereken tek husus ağza ve burna su verme kısmını abartıya kaçmadan yapmaya çalışmalarıdır. Zira fazla su verilmesi halinde oruca zarar verir. İki ibadetin birbirine çakıştığı bu gibi durumlarda hükümlerde kolaylık sağlanıyor. Niyet getirmediyseniz bile öğle ezanının okunmasına yaklaşık yarım saat kalana kadar niyet zamanı vardır, gönül rahatlığıyla orucunuzu tutabilirsiniz. Allah kabul etsin 😊🌺