Birincisi, evet emzirmek güzel ama emzirmemek ne anneliğinizi azaltır ne de başka bir şeyi. Benim bebeğim doğduğu anda emmeye başladı 18/01 de doğdu. Ama Şubat ayı başında depremin de etkisi sanırım bebeğin memede huzursuz olduğunu fark ettim. Bir de hafif geliyordu çocuk bana. Nitekim doktor ölçümüne götğedğm ve doğum kilosunun altına düştü diye doktor mama başladı. Her iki memeden emzir, ardından 30-45-60 şeklinde artırarak biberon ile mama ver dedi. 60ı da seve seve emdi ama sonra hafif kustu diye hep 44 verdim ama biberon mefhumu beni rahatsız ettiği ve bir daha meme almaz diye korkumdan önce bir emzirme danışmanına danıştım, o da beni bir pediatriste yönlendirdi. 11/02 de ilk mamayı aldı kızım, 13/02 de ben pediatristten yardım almaya başlamıştım. İlk iş biberonu kestik, mamayı da o düzenledi. Fincan ile denedik ama bebek zorlandı. Kaşık ile (kaşık biberon değil normal kaşım) denedik ama inanılmaz uzun sürüyor. En son beslenme sondası ile denedim. Bize 5 no gri beslenme sondası verdi doktor. Onu memenin üstüne bantladım. Diğer ucunu da biberon veya süt saklama kabı her ne ise işte bir kaba bıraktım ve kendisi çekti zaten. Böylece zaten mamayı çekerken memeyi de çekmiş oldu. Doktorumuz şöyle dedi süt ile ilgili iki hormon var. Birisi prolaktin, sütü üreten hormon.Bu genelde kolay kolay ekstrem birmşey olmadıkça kesilmsz dedi. Bir de oksitosin bu da sütü dağıtan hormon işte bu hormonda azalma olunca süt dağıtımı sıkıntıya girer dedi. Yani fabrika süt üretiyor ama lojistikte sıkıntı var :)) oksitosin artmasının birincil kuralı bebeğin emmesi. Hatta ben o dönemde ne olur ne olmaz diye sürekli sağardım doktorum hani evde olmama gibi birmdurum için süt toplamak gibi bir durum yok ise sağma, sağarsan da elle sağ dedi. O günlerde zaten sürekli evdeydim ve sağımı kestim. Benim doktor süt artırıcı damla ve ilaçlara pek inanmıyor ancak ben Solgar breewers yeast kullanıyordum, kesmedim. İşte süt için söylenen bir sür şey var ama doktorumuz bunları da dengeli beslenme mefhumu içinde tğket diyor. Helva mesela evet ye ama fazlası da fazla şeker demek mesela.. ancak kesinlikle bol su. Emzirmeden emnce içiyorum ve emzirmeden sonra muhakkak dedi hatta ben, bebek beni emerken de deli gibi susuyorım o yüzden emzirme esnasında da içtiğim oluyor. Su çok önemli. Proteinden zengin ama mutlaka dengeli beslenin dedi hatta benim bir diyetisyenim var, o bana mşktarlarla vs ilgili gayet güzel de bir emzirme dönemi beslenme planı yaptı. Sorna ben sürekli memeye koydum çocuğu. Zaten daha bir aylık bile değildi bunları yaşadığınızda özellikle geceleri hiç aksatmadım emzirdim, kataterle de mama verdim. Sorun zaman içinde düzeldi. Bugün hala sağdıpımda tek memeden 20 CC ancak çıkar ama bebek doyabiliyor artık. Sağım sütü bir gösterge değil yani.. dolayısı ile emzirmeyi sakın bırakmayın, biberon bence kullanmayın, özellikle reddin şiddetli olduğu gğnlerde. Ben mesela acelem var ise nadiren biveronda mama veriyorum. Yahut ben evde değilsem o gün bizimkiler biberon ile verdikleri oluyor (aynı şekilde bu kateteri küçük parmağa bantlayarak da biberonsuznsüt veya mama vermek mümkün ve gayet kolay ama tırnaklar kıa ve parmak kesinlikle çok temiz olacak) ve bol su içmeyi sakın unutmayın !
Emzirmeye mutlaka devam edin sakın mücadeleyi bırakmayın hanımlar, süt orada aslında :))