Selam kızlar. Dün forumda birkaç başlık açıldı. Dünden bu yana tuna’nın hafif öksürüğü olunca endişe ettim. Halam aile hekimimiz onunla konuştuk öğlen. Ben bu konudan endişe ettiğimi kültür vermemize gerek olup olmadığını sordum. Veya risk durumu nedir boşuna hastaneye gitmek istemiyorum diye.
Halamın söylediklerini size şu şekilde aktarayım.
Streptokok grubu bakteriler en çok 2-6 yaş arası çocuklarda hastalık tablosunu oluşturuyormuş. Bunların bir çoğu hafif veya orta belirtiler ile geçiyormuş. Şiddetli belirtiler gösteren çocuklarda da zaten antibiyotik ile tedavisi kolay bir şekilde yapılıyormuş. Ancak şu dönemde( keşke bir arada kullanmasam) çocuk ölümlerinde streptokoksik etkinin artmış olması, pandemide doğup büyüyen, elini silelim onu ağzına atmasın oraya çıkmasın diye son derece hijyenik büyüyen nesilin bu yaş grubu aralığına gelmiş olması. Aynı zamanda gerekli olsa dahi antibiyotik kullanımına karşı önyargı oluşması. Bunlar bir araya geldiği zaman streptokoklar tedavi edilmediği sürece, daha önce bağışıklık geliştirmemiş çocuklarda şiddetli tablolara çevirebiliyor. Oğlum 9,5 aylık. Bana verdiği tavsiye ise streptokoktan korkma, bu dönem bağışıklık geliştirmesi için en ideal dönemler, yere sal dışarıda parkta sal, bütün her şeyi yıkayacağım aman ağzına asla kirli bir şey girmesin(kontamine olmayan) diye uğraşma. Ki bunları zaten yapıyorum. Sakınan bir anne değilim.
Bunları yazmamın sebebi ise, çok anne endişelendi. Ben dahil. Endişeyi biraz olsun azaltabilmek🙏🏻
Çocuklarımız sağlıkla büyüsün inşallah💕