Zkyasf geçmiş oldun. Antikorlar pozitif miydi? Transglutaminaz iga?
Biyopside henüz çölyak yok sizin.
Benim kızımda da 3,5 yaşında bi ishal başladı. Kreşte salgın vardı. Ama benim kızımın ishali 1 ay geçmeyince gastrolojiye gittik. Kayınvalidem çölyak olduğu için hemen antikor bakıldı antikorları pozitif. Sonra endoskopi yapıldı, ama biyopside net olarak çölyak çıkmadı. Gen de bakıldı onda da yatkınlığı var. Zaten olması normal babaanne çölyak.
Endoskopide helicobakter çıktı kıızmda. Onun tedavisini oldu, şikayetleri geçti.
Biyopside birşey çıkmadığı için potansiyel çökyak dediler. Yani şu an çölyak değil ama ilerde bir gün olabilir. Takipli gidiyoruz. 3 ayda bir kan tahlili yaptırıp demir vitaminler fln bakılıyor. Ve boy kilo ölçüyoruz düzenli. Doktor 6 ayda bir endoskopi dedi ama birkaç farklı doktorla görüştük o kadar sık endoskopiye gerk yok kan değerleri ve gelişmesi normalse ve şikayeti yoksa 1-1,5 senede bir endoskopi yapılabilir dedi. Bizde öyle devam ediyoruz. Ama en ufak bi karnım ağrıyır dese hemen aklıma çölyak geliyor. Doktor gluteni kesmeyin normal alsın ki teşhis koyalım, azaltırsanız veya keserseniz teşhis koyamayız dedi. Ben hala daha arştırıyorum. Transglutaminaz pozitif olan 5 hastadan 1 i potansiyel çölyak oluyormuş. 3 sene sonra çölyak olan da varmış ömür boyu olmayan da.