Clover
arkadaslar selamlar, benim bebisim 18 aylik oldu ve demir eksikligi vardi malesef o suruplari tozlari ne yaptiysam iciremedim. O yuzden bebegime icinde demir olan ne varsa vermeye calısıyorum.bu zaman icinde belki isinize yarayacak birkac oneri vermek istedim.
1. Tarifim kofte. Malesef etlerle karbonhidratları karıstırdıgınız zaman demir emiliminde ciddi azalma oluyormus. Bu yuzden ben koftelerime ekmek ici yerine ( haslanmıs yesil mercimek, barbunya, kuru fasulye, nohut(biraz kuru oluyor) gibi baklagillerden koyuyorum), icine de maydonoz yerine bazen ıspanak ekliyorum.yanlız baklagillerinizin iyi pistiginden ve koftenizin icine kimyon koydugınuzdan emin olun ki minnoslar pırtlak olmasın:)
2) koftenize ekmek ici yerine koftelik bulgur da koyabilirsiniz. Ozellikle kıymanız yaglıysa inanilmaz guzel oluyor:)
3) koyu yesiller (ispanak, pazi, mercimek,sam fistigi) kirmizilarda( pancar uzum barbunya) demir cok yuksek.
4) ne yaptiysam yediremedigim kuzu cigerinin aksine tavuk cigerine( bulabiliyirsaniz mutlaka organik olsun) bayildi kizim. Cunku yemesi cok daha kolay ve kum gibi dagılmadıgından bogazina yapismiyor. Ben sogani iavurup yuksek ateste cigerleri atiyorum en son cikarken tarcin karabiber az tuz( normalde hic tuz vermiyorum ama cıgeri baska turlu yemiyor)koyuyorum super oluyor( normalde baharat oranı 2 tarcın 1 karabıberdın cıgerın mıktarına gore ama bebiaim icin babaharat oranını cok azatıyorum
5) bebeginize demir iceren bir urun verdikten sonra asla emzirmeyin, sutlu seyler vermeyin. Mesela kofte yanında yogurt vermeyin. Demir emilimini azaltıyor. Ama mutlaka c vitamini iceren bisey verdiginize emin olun o zamanda demir emilimi 2 katına cıkıyormus.
6) pekmezde demir var ama tahindr daha fazla var:)
7) pancardan muhallebi, baklagillerden sekersiz asure yapabileceginizi hatırlayın:)
8) yumurta sarisinda demir beyazindan daha cok var.
9) tavuklarin genelde bacak kismini ve hatta kemige daha yakin olan koyu renkli etlerinse daha cok demir var.
10) biliyorum et cok pahali ama hic birsey malesef saf etin yerini tutmuyor . Kuzunun boyun kismi, sakatatları( bobregı tercıh ) ilikli on bacak kisimlari genelde yumusak oluyor
11) ben her corbasinin icine azicik ette dogruyorum
12) konuyla alakasiz youtuba mercimek ekmegi diye yazin inanlmaz saglikli bir eknek tarifi var. yigurt/kirmizi nercimek ve z. Yagindan olusuyor unsuz inanilmaz bir tarif.
Uzun ama etkili oldugunu dusunuyorum. Unarim isinize yarar