Kızlar bebeğim 14 aylık. Öncelikle ismine tepkisizlik hissediyordum, yani adını söylediğimizde 1 kez bakıyorsa 10 kez bakmıyordu ama bizi duyuyor bundan eminim başka seslere de tepkisi var ama kendisine seslendiğimizde bize bakmıyor baktığında da bence sese dönüyor adına değil. Neyse uzun zamandır bunun farkındayım ancak aklıma kötü senaryolar getirmek istemedim fazlasıyla gözlemledim. Ancak 14 aylık olup hala daha anne baba mama gibi tek kelimeler söylemeyince ve al ver getir gibi komutları yapamayınca artık bir doktora görünmek istedim. Öncelikle gelişimsel pediatri profesörüne götürdüm orada bazı oyunlar oynadılar ve doktor bebeğime otizm diyemem zihinsel bir engel de görmüyorum ancak bir süre özel eğitim alması gerekli dedi. Hemen söylediği özel eğitim okuluna gittik, orada da çocuğun aslında çok ciddi bir problemi olmadığını sadece duyusal ve iletşimsel bir desteğe ihtiyacı olduğunu söylediler. Ama net bir şey yok, kimse bana çocuğun kesinlikle otizmli değil veya bunun sonu otizme gitmeyecek demiyor, söyledikleri tek şey çok erken farkedip eğitim almaya başlayacağı için çok şanslı olduğu. Eğitimden sonra ilerleme katedeceğimizi düşündüklerini söylüyorlar ancak gerileme de olabilir mi dediğimde net bir cevap veremiyorlar. İleriyi düşünüp kendinizi üzmeyin bugüne bakalım ve eğitimi için elimizden geleni yapalım diyorlar. Açıkçası oğlum şu anda tüm otizm belirtilerini göstermiyor bu nedenle hiçbir tanı koyamıyorlar, ilerleyen zamanlarda büyüdükçe bu belirtilet fazlalaşır da bu tanıyı koyarlarsa ne yaparım nasıl başa çıkarım bu durumla bilmiyorum. Bunu okuyan otizmli bebek annelerinden şimdiden özür diliyorum amacım sizi kırmak veya dünyanın sonu gibi davranmak değil ama bir anne olarak olmasını isteyeceğim son şey budur. Var mı bebeğinizde böyle izlemlediğiniz şeyler veya erkenden tedaviye götürüp “biz başardık” diyebileceğiniz yaşamlar 🙏🏻