Egesilaali Belki yapıyorsunuzdur ama ben bir yazmak istedim. Bebeğinizle gün içerisinde oyun oynarken sürekli konuşun. Aa bak bu bir araba, bu bir kitap, bu bir tavşan gibi gibi. Dışarı çıktığınızda yürürken bak bu bir ambulans,bu otobüs,bu ağaç vb diyin kelime dağarcığı artsın. Sürekli konuşun mutfakta yemek yaparken” bak bebeğim bu bir havuç şimdi ben bunu doğrayıp yemek yapacağım. “ birlikte bulaşık makinesini boşaltalımmı? Bak bu bir beyaz tabak bunu yerine koyarmısın? Bu kaşık gibi .. sonra siz sorun aa bunun adı neydi tabakmıydı kaşıkmıydı ben unuttım sen söylermisin? Gibi şeyler . Başta söylemeyebilir zamanla söyleyecektir. Bir de konuşurken mutlaka göz teması kurun. Kucağınıza alın ben kimim diye sorun , cevap vermezse ben anneyim. Anne anne, babasını gösterip sorun. Kitap okuyun birlikte oturup. Yazıları okumayın sıkılır resimlerden bir hikaye uydurun ilgisini çekecek. Kelimeleri söylerken net söyleyin. Uzun cümle kurmayın . Arada sorun ama sıkmadan, cevap vermezse zorlamayın. Tv telefon izliyorsa kapatın. Bunlar çocukların beyninin hızlı çalışmasına sebep oluyor kulağa hoş görünsede aslında beyin hızla dönerken kelime çıkartmasına engel olur. İlerleyen dönemde hiperaktiviteye kadar neden olur. Hiperaktif çocuklar neden o kdar hızlı çünkü beyinleri jet gibi çünkü tv telefon, bazı bebeklerde de otizme benzer şeyler gösterir. Neyse umarım faydalı olur. Sağlıkla büyüsün yavrunuz🙏